Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Egységesül az MSZP

Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója. Az MSZP-ben tudatosodott, hogy a Fidesz által mesterségesen alacsony színvonalon tartott kommunikáció döntő befolyással lesz a választások kimenetelére, ezért a szocialista párt is változtatni kíván eddigi - többek által túlzottan intellektuálisnak tartott - stílusán. 


Békési László és Medgyessy „a pénzügyminiszterek reggelijén” Fotó: Somorjai L.

Sokak számára érthetetlen és megmagyarázhatatlan volt Németh Miklós magatartása a kongresszus óta eltelt időszakban: „elzárkózott az egyeztetésektől, visszavonult, nem folytatta a politikai munkát, a párt programjának népszerűsítését” - mondta a Heteknek Jánosi György, az MSZP választmányának elnöke Németh visszalépésével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy Jánosi - többekkel együtt - Németh támogatója volt, úgy véli: tudnak alkalmazkodni az új helyzethez, és egységesen felsorakoznak majd a kongresszus által megválasztott jelölt mögé.
Juhász Ferenc alelnök sajtótájékoztatóján bejelentette: elképzelhető, hogy a kongreszszusig megegyezés születik a két állva maradt jelölt között, és Kovács László is visszalép - Medgyessy javára. „Kovács László korábban már nyilvánvalóvá tette, hogy hajlandó visszalépni olyan jelölt javára, aki együttműködési készséget mutat a párt vezető testületeivel, és akit támogat a közvélemény” - erősítette meg Juhász feltevését Jánosi György. A választmányi elnök úgy véli, mind Kovács László, mind Medgyessy Péter bármikor fel tudja venni a versenyt Orbán Viktorral. „Mindkét jelöltünk jobb miniszterelnök lehet az ország számára, mint Orbán” - jelentette ki Jánosi. 
„Németh visszalépésével az MSZP választási esélyei jelentősen javultak - mondta a Heteknek Ágh Attila politológus -, mert Medgyessy és Kovács képesek együttműködni a kampányban, és ezáltal személyes támogatottságuk összeadódhat, míg Németh Miklós nem mutatott hajlandóságot az összefogásra. Amennyiben a fentebb vázolt forgatókönyv valósul meg, és Kovács visszalép Medgyessy javára, a Fidesz várhatóan Medgyessyn is fogást próbál majd keresni, mint ahogy tavaly nyári hazatértekor Németh Miklóst is elkezdte támadni” - vélekedett Ágh Attila. A politológus szerint az egykori pénzügyminisztert speciális munkamegosztásban veszi politikai össztűz alá a Fidesz és a MIÉP. „A Fidesz mint volt kommunista funkcionáriust próbálja lejáratni Medgyessyt, Csurkáék ugyanakkor a bankvilágból érkezett előkelő viselkedésű, a néptől távol álló rezervált úriember képét alakítják ki róla.” 
Ágh ezzel együtt Medgyessyt tartaná a szocialisták ideális jelöltjének, mert „a jelenleg elgondolható MSZP-s képviselők közül messze ő rendelkezik a legjobb kormányzati képességekkel, kitűnően tudna irányítani egy miniszterelnöki hivatalt”.
A politológus szerint az MSZP esélyei azáltal is nőttek, hogy Demszky Gábor szabaddemokrata pártelnök kijelentette: felhagy a kétfrontos harccal, vagyis a Fidesz és az MSZP egyidejű támadásával, és a kormány leváltására összpontosít. „Kovácsot az is gyengítette, hogy a pártján belül bírálták, mert nem válaszolt keményebben Demszky kritikáira. Amennyiben tartós lesz az SZDSZ politizálásában beállt változás, az egyértelműen kedvezni fog a szocialista pártnak is” - tette hozzá Ágh. 
Jánosi György szerint az MSZP felismerte, hogy a Fidesz által tudatosan alacsony színvonalon tartott kommunikáció döntő hatással lesz a választásokra, ezért a programkészítés mellett a szocialisták egy újfajta kommunikációs stratégia kidolgozásához is hozzákezdtek. Arra a kérdésünkre, hogy más pártokhoz hasonlóan nem fenyegeti-e az MSZP-t is a Fidesz által generált megosztás, Jánosi kijelentette: bár az MSZP „vitatkozós” párt, Kövéréknek nincs esélye a megosztására.