Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
A nagykoalíció kizárható

Interjú Fricz Tamás politológussal, a XXI. Század Intézet igazgatójával 

- A múlt héten került nyilvánosságra Franka Tibor egy korábbi beszéde, amelyben durva antiszemita megjegyzéseket tett, és Orbán Viktorról is penetráns módon nyilatkozott, például azt, hogy legszívesebben pelenkát küldene a miniszterelnöknek, aki a háttérben elvárja, hogy a MIÉP együtt szavazzon a koalícióval, a nyílt színen viszont fél felvállalni ezt a kapcsolatot… 
- Nem hallottam ezt a beszédet, de ha ezt mondta, akkor kemény volt a fiú…
- Kemény volt, ugyanakkor különös, hogy Orbán Viktor keddi tévényilatkozatában úgy reagált, hogy bár ezt nem teszi ki az ablakba, a MIÉP azért mégis csak az alkotmányosság talaján álló párt, és ezért ő különválasztja a személyeskedést a politizálástól. Úgy tűnik, mintha Orbán félne, hiszen korábban ennél sokkal keményebben reagált tizedekkora sértésekre is. 
- Franka Tibor a MIÉP szélsőségesei közé tartozik, a MIÉP radikálisa, ha van ennek így értelme, és ezeket a szavakat egyfajta kirohanásnak kell tekinteni. Én onnan közelíteném meg a Fidesz viszonyát a MIÉP-hez, hogy a politikában alapvetően komolyan kell venni a szavak, a kifejezések jelentőségét. Ha egy párt többször deklarálja, hogy nem kíván a MIÉP-pel együttműködni, nem kíván semmiféle szövetségre lépni velük belátható időn belül - és ezt Kövér László és mások is többször elmondták -, akkor én ezt megpróbálom komolyan venni. Ugyanis a politika egyik lényeges eleme a bizalom. 
- A Magyar Televízió adásában a műsorvezető háromszor is megkérdezte a miniszterelnököt, hogy elhatárolja-e a Fideszt a MIÉP-től, illetve kizárja-e egyértelműen a két párt koalícióját, mire ő azt válaszolta, hogy sem cáfolni, sem megerősíteni nem kíván semmit.
- Azt ő is elmondhatta volna, amit Kövér, Pokorni, Szájer is elmondtak, hogy szándékuk szerint nem kívánnak a MIÉP-pel koalícióra lépni. Hogy miért nem mondta, arra nem tudok magyarázatot adni, de a háttere nyilvánvalóan az, hogy a politikai pártok előtt az egyik cél: meghatározni, mit is szeretnének 2002-ben. Vagyis van egy pozitív üzenet, ami azért ebben a nyilatkozatban benne volt, tehát az, hogy nem lenne jó egy ilyen koalíció az országnak. Véleményem szerint ezt a Fidesz vezetői így is gondolják.
- Érdekes lenne felvázolni azt a szituációt, hogy mondjuk három párt kerül be a parlamentbe: 46 százalékot ér el a Fidesz, 44 százalékot az MSZP, és 10-et a MIÉP. Ön szerint mi történne ebben az esetben?
- Igen, ez egy igazán izgalmas kérdés, ezért történik meg időnként, hogy a miniszerelnök nagyon nehéz helyzetbe kerül. Szerintem nyilvánvaló, hogy a nagykoalíció ki van zárva, és marad a MIÉP mint megkerülhetetlen tényező, és akkor bizony „fel lesz adva a lecke”. 
- Vagyis?
- Két lehetőség lesz: az egyik az osztrák modell, tehát mégis létrejön a Fidesz-MIÉP koalíció. A másik a kisebbségi kormányzás: a Fidesz elvállalja a kisebbségi kormányzást, és akkor jöhetnek bizonyos egyezkedések a MIÉP-pel a kormányzás fő törekvéseivel kapcsolatban. Durva szóval egy esetleges paktum arról, hogy bizonyos kérdésekben támogatja a MIÉP a Fidesz törekvéseit. 
- Ebben az esetben nagyon könnyen zsarolható lenne a Fidesz, és így a kormány is.
- A kettő közül mégis ez lenne a kevésbé rossz megoldás. És van még egy variáció ebben a felállásban: amikor bizonyos kérdésekben az MSZP együtt szavaz a Fidesszel, hogy a MIÉP-et kiszorítsa. Például az EU-s ügyekben, vagy a multikkal, a külföldiekkel kapcsolatos kérdésekben.
- Csurka István hamar átlátná, hogy csak szavazógépnek használják, és ezt nem sokáig tűrné…
- Abban Önnek igaza van, hogy ez nem olyan egyszerű kérdés, mint ahogy matematikailag modellezni próbálom. Biztos, hogy átlátná, és egy ponton túl érzékelne a Fidesz és az MSZP között egy másodlagos háttér-megállapodást, és akkor „beintene” a kormányzatnak: abban sem szavazna együtt a Fidesszel, amiben az szeretné. Ez egy nagyon bonyolult játék, amit egy évvel a választások előtt nem fogunk tudni megoldani, de én azt próbálom felvázolni, hogy a Fidesznek van némi mozgástere, hogy ne a MIÉP kezébe kerüljön a kormány.
- Induljunk ki továbbra is abból, hogy jövőre ez a három párt jut a parlamentbe, és a Fidesz alakíthat kormányt. Le tudja-e folytatni az uniós csatlakozási tárgyalásokat a MIÉP-pel a nyakában? 
- Itt van Ausztria példája: kezdetben borzalmas volt a szélsőjobbot is magába foglaló koalíció következménye, ma viszont azt látjuk, hogy Ausztriát „békén hagyják”. Az osztrák példa tehát figyelmeztető, de nem zárhatjuk ki, hogy nálunk is működtethető lenne egy ilyen koalícióval az EU-integráció. Ugyanakkor lényeges különbség, hogy Ausztria tagja az Uniónak és gazdag ország, Magyarország viszont csak befelé tart, és gazdaságilag is van mit fejlődnie. Ráadásul a tárgyalásoknak 2002 végéig kellene befejeződni, tehát egy rendkívül kényes időszakban lesz a választás. 
- Ez tovább nehezíti a Fidesz dolgát a MIÉP-pel történő együttműködéssel kapcsolatban, hiszen szembekerülhet azzal a kérdéssel, hogy az ország érdekeit nézze, vagy azt, hogy hogyan őrizze meg a saját hatalmát. Egyetért ezzel? 
- Nagyon is. Tudniillik pontosan arról van szó, hogy a Fidesz alapelve, hogy az ország érdekeit markánsan képviselje az EU-tárgyalásokon. Viszont így egyfajta 22-es csapdája alakul ki, mert ha a MIÉP-pel együtt menne, nem biztos, hogy az az országnak és a nemzeti érdekeknek jót tenne. Ha viszont nélküle megy, esetleg kormányzati válság alakul ki vagy legalábbis egy patthelyzet, ami a tárgyalások szempontjából szintén nem pozitívum. Nagyon komoly ideológiai és politikai dilemma előtt fog állni a Fidesz abban a pillanatban, amikor mindez bekövetkezik. 
- Milyen lesz ez az ország, ha a MIÉP kormányra kerül? Mi jut az eszébe erről? 
- Eszembe jut megint az osztrák példa, de eszembe jut az is, hogy az 1998-as választások után a kisgazdapárt kormányra kerülése azt a veszélyérzetet keltette, hogy ez egy „kisgazda ország” lesz, egy Torgyán József nevű köztársasági elnökkel. Aztán mégsem ez történt, mert a Fidesz ki tudta védeni: nagyon könnyen le tudta darálni ezt a társaságot, melynek szakmai felkészültsége nem vetekedhetett a Fideszével. 
- A MIÉP nem a kisgazdapárt, Csurka nem Torgyán…
- Erre csak azt tudom mondani, hogy igaza van. Úgy látszik, hogy a Fidesznek az jut ki, hogy amikor választásokat nyer, egyre nehezebb keresztrejtvényeket kell megfejtenie. 1998-ban sem volt könnyű, de egy ilyen típusú keresztrejtvény 2002-ben még kevesebb előre beírt segédbetűt nyújtana. Azt hiszem, senki nem kívánja ezt a feladatot sem az országnak, sem a Fidesznek.