Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Sajtveszély

Az amerikai egészségügyi központ kutatásai alapján kiderült, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége szereti a sajtot, azonban szívüknek nem tesz igazán jót. A csoport azt szorgalmazza, hogy inkább könnyebb sajtokat válasszanak a fogyasztók, amikor a mindennapi tejtermékeket megvásárolják. A nonprofit, washingtoni székhelyű egészségügyi tanácsadó központ által publikált legfrissebb kutatások szerint a sajt a legveszélyesebb forrása az érfal elzsírosodásának. A központ azon a véleményen van, hogy a sajt, mivel mindenben előfordul, a salátáktól kezdve a különböző burger-készítményekig, sokkal ártalmasabb, mint a vaj vagy a marhahús. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium közzétette, hogy az átlagos amerikai sajtfogyasztó évente 14 kilogramm sajtot eszik meg, míg ez az adat 1970-ben csak 5 kilogramm volt. 
Természetesen van napos oldala is a sajtevésnek, például igen jelentős kalcium- és proteintartalma miatt. Azonban mióta egy unciányi teljes zsírtartalmú sajt többszörösét tartalmazza a napi ajánlott zsírfogyasztásnak, az egészségügyi központ propagálja, hogy az emberek inkább alacsony zsírtartalmú, könnyebb sajtféleségeket fogyasszanak. A javallatok között szerepel például, hogy a szokásos pizzát csak fél adag sajttal rendeljék, a közértben pedig inkább reszelt parmezán sajtot válasszanak, mivel ez a típus kis adagban, de annál koncentráltabb ízzel kerül csomagolásra. (Reuters)


Hírhedt cipőgyűjtemény

Imelda Marcos (képünkön), a hajdani Fülöp-szigeteki First Lady - mániákus cipőgyűjtő - a múlt héten cipőmúzeumot nyitott Manilában. A Marikina City Footwear nevet viselő múzeumban a látogatók több száz cipőt csodálhatnak meg. Közülük jó néhány politikusok és filmcsillagok adományai. Az egykori diktátor felesége reméli, hogy a kiállítás fellendíti a turizmust, és jó reklámként szolgálhat a helyi cipőgyárnak. Valódi célja azonban inkább az lehetett, hogy az országról alkotott negatív előítéleteket lerombolja. A szóbeszéd szerint több mint 1200 pár cipőt találtak a Malacanang palotában, miután az elnöki párnak 1986-ban menekülnie kellett.
Sokak szerint szégyenletes és dühítő az a pénzszórás, amit akkor műveltek ebben a szegény országban. A kegyvesztett Lady pazarlását azzal indokolta, hogy a „készlettel” csak a marikinai cipőgyárat támogatta. A riporterek azon kérdésére, hogy jelenleg hány cipő van a tulajdonában, mosolyogva így válaszolt: „Hát…, már magam sem tudom.” (Reuters)