Vissza a tartalomjegyzékhez


Cantona lett az MU legjobbja

Eric Cantonát választották meg a Manchester United magazinjának olvasói a klub valaha volt legjobb játékosának. A francia támadó az északír George Bestet és a jelenlegi csapatot is erősítő walesi Ryan Giggset előzte meg a voksoláson.

Cantona 1966-ban született Marseille-ben és az élvonalbeli Auxerre csapata fedezte fel. 1988-ban 2 millió font ellenében a Marseille-be igazolt. Két hónappal később már a válogatottban is bemutatkozott, és gólt is lőtt Nyugat-Németországnak. Később egy évre kitiltották a válogatottból, mert megsértette Henri Michel szövetségi kapitányt.
Ezután zavaros körülmények között a Bordeaux-hoz, majd a Montpellier-hez szerződött, végül pedig a Leeds United csapatánál kötött ki. Jelentős szerepet játszott a Leeds 1992-es bajnoki címében, egyben a frissen létrehozott Premier Liga legnagyobb sztárja lett.
1992 decemberében mindössze 1 millió fontért igazolt át a Manchester Unitedbe, ahol 185 hivatalos mérkőzésen nyolcvanegyszer volt eredményes. Négy bajnoki címet szerzett. Három és fél évvel ezelőtt, az újabb Premier League-elsőség után meglepetésre befejezte pályafutását, azóta a közönség - egy-két gálamecscset leszámítva - csak mozifilmekben láthatta őt.
Egyes brit lapok állítása alapján elképzelhető, hogy „Vörös Eric” lehet a 2002-ben távozó Sir Alex Ferguson utóda, a The Star ugyanakkor azt is hozzáteszi: Canto nemrégiben visszautasította az Olympiakos 4 millió fontos ajánlatát; a görögök edzőként szerették volna alkalmazni az egykori francia botrányhőst.
Az aktív labdarúgók közül Giggsen kívül még az ír Roy Keane és David Beckham került be a manchesteri Top 10-be.
A szavazás végeredménye: 1. Eric Cantona; 2. George Best; 3. Ryan Giggs; 4. Bobby Charlton; 5. Peter Schmeichel; 6. Bryan Robson; 7. Roy Keane; 8. David Beckham; 9. Duncan Edwards; 10. Denis Law. (Hetek)