Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Példás ítélet Hágában

Ítélet született a hágai nemzetközi bíróságon az első olyan perben, amelyet a háború alatt elkövetett szexuális bűnökért indítottak boszniai szerb katonák ellen. A három vádlott fiatal muzulmán nőket, gyermekeket erőszakolt meg és kénysze-rített szexuális rabszolgaságra az 1992-95 közötti jugoszláv háborúban. A legsúlyosabb büntetés 28, a legenyhébb 12 év. 


Dragoljub Kunarac (balról), az egyik Hágában elítélt szerb bűnös. 28 év börtön muszlim nők meggyalázásásért Fotó: Reuters

Az ENSZ háborús bűnökkel foglalkozó hágai bíróságán véget ért annak a három volt szerb katonának a pere, akiket azzal vádoltak, hogy a boszniai csapatok tagjaiként Foca faluban a lakosság megfélemlítésének eszközéül használták a nemi erőszakot. Florence Mumba bírónő szerint a három vádlott nem volt sem politikai, sem katonai kitervelője az eseményeknek, de egyértelmű, hogy nem csak parancsokat követtek, hanem szabad akaratukból követték el tetteiket. A bírónő egyértelművé tette, hogy a „törvényen kívüli opportunisták számára nincs kegyelem, akármilyen alacsony rangban szolgáltak is a háborúban”. 
Dragoljub Kunaracot tizenegy esetben elkövetett nemi erőszakért és kínzásért 28 év börtönbüntetésre ítélték, Radomir Kovac négy rendbeli erőszakért 20 évet, Zoran Vukovic pedig négy személy, köztük egy éppen a saját lányával egyidős, 15 éves kislány megerőszakolásáért 12 évet kapott. 
Emberi jogi csoportok szerint az 1992-95-ös háborúban több tízezer, főleg muzulmán vallású nőt és gyermeket erőszakoltak meg. A három volt katona elítélése volt az első olyan ítélet, amelyet nemzetközi bíróság hozott nemi erőszakért és szexuális rabszolgaságra kényszerítésért mint az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért. 
A tavaly márciusban kezdődött tárgyaláson tizenhat nő tanúskodott a vádlottak ellen, felidézve, hogyan választották ki a sokszor 12 évesnél nem idősebb gyerekeket, nőket a csoportos erőszakra és szexuális kínzásra. Többen közülük maradandó nőgyógyászati károsodást szenvedtek, illetve meddők lettek. 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1993-ban hozta létre a Nemzetközi Büntetőbíróságot a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. A még szabadlábon levő vádlottak között van többek között a korábbi boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic.