Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Nem szűnő agrárgondok

Torgyán József lemondásával véget ért egy korszak a magyar mezőgazdaság történetében. Sokan gondolják úgy, hogy eltűnt az egyetlen gát az ágazat fejlődése útjából, szabad a pálya. A Zöld Szalag mozgalom elindítói - akik között megtalálható a MOSZ elnöke és a miniszterelnök tanácsadója is - készítettek egy elemzést, amelyből az derül ki, hogy a mezőgazdaság az elmúlt tíz évben kudarcot kudarcra halmozott. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) most lemondott vezetői viszont 1998-ig a tragédiát, 1998-tól a soha nem látott fejlődést harsogják. Az agrárágazat beszállítói és felvásárlói eközben sikeres gazdasági eredményeket könyveltek el, míg a termelők egy része elszegényedett, tönkrement.

Az FVM elmúlt majd három éves tevékenységét nehéz összefoglalni. Egyrészt azért, mert a Pénzügyminisztérium (PM), a Gazdasági Minisztérium (GM) és a költségvetés igen szűk utat hagyott az egyensúlyozásra, másrészt a meglevő lehetőségeket nem ritkán szakértelem és bölcsesség hiányában nem az ágazat javára fordította a tárca. Ebbe a helyzetbe láthatóan már eleve bele volt kódolva a bukás. Több szakértő állítja, hogy a bukás időzítését kívülről végezték. A koalíció ára - hűen Antall József szelleméhez - ismét a mezőgazdaság, a vidék volt. A nagyobbik kormánypárt ez év elejéig kínosan vigyázott, hogy mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekben még véletlenül se nyilvánítson véleményt. Alig feltűnő, hogy a miniszter lemondása után a kormány azonnal elfogadta az addig kritizált ez évi agrártámogatásról szóló rendeletet és a szövetkezeti külső üzletrészek kifizetéséhez szükséges utasításokat. 
A kétéves költségvetés elfogadásakor az FVM már elvesztette az önállóságát. A támogatási keretet szétosztó rendeletet a PM szakmai vétója mellett a kormány saját hatáskörébe vonta. Ezt követően gyorsultak fel az események. A miniszterelnök bejelentette, hogy a tárca élére az ágazat érdekében hosszú távú megoldást keres, vagyis vélhetően a szakadás előtt álló koalíciós partner helyett vagy saját megbízható emberét, vagy „társadalmilag elfogadott” külső szakembert fog kinevezni. Különös véletlen, hogy a Zöld Szalag mozgalom épp ezen a héten bocsátja társadalmi vitára az alapítók által elkészített agrárprogramját.