Vissza a tartalomjegyzékhez


Új korszak a vagyonkezelésben

Új korszak kezdődik - mondta a miniszterelnök, reagálva Gansperger Gyula távozásának bejelentésére. Az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója március 1-jével megválik posztjától, és mint mondta, „egyszerűbb és átláthatóbb dolgokkal” kíván a jövőben foglalkozni. Gansperger szerint irányítása alatt befejeződött a tömeges magánosítás korszaka, és megteremtődött egy modern, piaci alapú nemzeti vagyonkezelő holding létrehozásának a szakmai alapja. „Úgy vélem, a megbízatásomat jól teljesítettem” - tette hozzá. 

Gansperger Gyula sikerként többek között az egykori tb-vagyon értékesítését, a Kereskedelmi és Hitelbank 30 százalékos pakettjének eladását említette. Mint mondta, lezárult az ICN Rt. magánosítása és a Nitrokémia 2000 Rt. privatizációja. A leköszönő elnök-vezérigazgató úgy látja, hogy február végén vagy március elején pont kerülhet a Postabank tranzakciójára, mivel az ügylet olyan állapotban van, hogy már csak az állami tulajdonoson és az OTP-n múlik, hogy megegyezzenek. Búcsú-sajtótájékoztatóján szót ejtett még a Malév ügyeinek a rendezéséről is: elkészült a működtetésre vonatkozó előterjesztés. Az ÁPV Rt. javaslata egy tőkeemeléssel kombinált hitelgarancia-vállalás lesz. 20-25 milliárd forintos beavatkozásra lenne szükség. 
Az MTI tudósítása szerint az ÁPV Rt. jövőjével kapcsolatban megemlítette, hogy a következő időszakban két részre oszlik a vagyonkezelő szervezet. Az egyik a még privatizálásra váró vagyon és a tartós állami tulajdon kezelését végzi, a másik a korábbi szerződésekből fakadó kötelezettségeket kezeli majd. 
Gansperger Gyula távozására éles bírálatokkal reagált a két legnagyobb ellenzéki párt. Az SZDSZ közleménye szerint hozzá nem értés, felelőtlenség és a koncepció teljes hiánya jellemzi az ÁPV Rt. vezetését. Az MSZP beismerte, nem tudja az elnök távozásának az okát, de mint jelezte, mindent megtesznek annak kiderítése érdekében, hogy felelős-e Gansperger Gyula az állami tulajdonú nagyvállalatok csődjéért, vagy nem. (Hetek)