Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Újabb kérő az OTP mellett

A kormány mindeddig titokban tartotta, hogy döntött-e, és ha igen, akkor miről, a Postabank privatizációja ügyében. Tavaly október végén olyan határozatot hozott a kabinet, hogy - előzetes pénzügyi vizsgálatokat követően - a bank számára, „partnert” kell keresni. Ez a fogalom ugyan a pénzvilágban ismeretlen, de hamarosan kiderült, hogy az OTP tehet vételi árajánlatot a 3200 postahivatalban tevékenykedő hitelintézetre. A legnagyobb lakossági bank meg is határozta, hogy számára 25 milliárd forintot ér a „macibank”, ezt az összeget azonban a magyar államot képviselő ÁPV Rt. kevesli. Nem véletlenül, hiszen az emlékezetes 1998-as 170 milliárd forintos tőkeinjekciót követően úgy tőkésítették fel a társaságot, hogy jegyzett tőkéje 40 milliárd forint legyen, vagyis legalább ennyi pénzt szeretnének viszontlátni. (Mellesleg különböző mentességek, rossz hitelek felvásárlása révén eddig összességében 230 milliárd forintot költött az állam a Postabankra.) A héten felröppent a hír, hogy a Magyar Posta is gondolkodik a bankvásárláson.


Postabank-roham. Csak nyitány volt Fotó: Reuters 

Az ugyancsak százszázalékos társaság azonban hivatalosan óvatosan fogalmazott tőkepiaci szándékaikat illetően. Az esetleges bankvásárlás híre úgy terjedt el, hogy a Posta több tízmilliárd forintos hitelfelvételre készül. Ebből ismét kialakíthatnák a távközlési hálózatukat, és esetleg megjelennének a pénz- és tőkepiacokon is. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Az ÁPV Rt. ugyanis a Postabankot úgy szeretné eladni, hogy az privatizálás legyen. Márpedig a Magyar Posta Rt. százszázalékosan állami tulajdonú. Magyarországon az ilyen tulajdonlást nem tekintik magánosításnak. Szemben például Németországgal, ahol az állami tulajdonú Deutsche Telecom megjelenését a Matávban a privatizáció kategóriájába helyezik. Az mindenesetre tényleg meggondolandó, hogy ha a magyar állam meg kíván szabadulni az állami tulajdonától, akkor ezt ne egy másik állami tulajdonú cégnek történő eladással tegye. A Magyar Postának tényleg szüksége lenne egy saját pénzintézetre. Annak idején a Postabankban is tekintélyes részesedéssel bírt. Külföldön a postáknak ugyancsak van saját bankjuk. A Postabankban részvényes volt az osztrák társbank is. A Magyar Posta hatalmas mennyiségű pénzt kezel. A nyugdíjkifizetések lebonyolításához például hitelt kellett eddig felvennie, hogy a kifizetési ütemet tartani tudja. Nemrégiben azonban megegyeztek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal, hogy korábban adják át a pénzt, hogy a nyugdíjak összegét egyetlen napra se kelljen a Postának meghiteleznie. 
A Magyar Postának tehát előbb-utóbb lesz bankja, de hogy ezt Postabanknak hívják-e majd, az néhány héten belül kiderül, mint ahogy az is, hogy az OTP-é lesz-e a Postabank.