Vissza a tartalomjegyzékhez


Építészet és média

Hatvan élő, európai építészeti folyóiratot bemutató, francia nyelvű kiállítás nyílt a Francia Intézetben február 16-án. A bemutatott folyóiratcímlapok és a mellékelt információk olyan szellemi- és nyomdatermékeket mutatnak be, melyek többnyire kimondottan építészeti szaklapoknak mondhatók - még ha image-ukban különbözőségeket árulnak is el.

Az eseménnyel párhuzamosan megrendezett, Építészet a médiában című szakmai kerekasztal-beszélgetés résztvevői az építészeti lapok funkcióját vizsgálva az „egyidejűség” problémakörét is felvetették, mely az internet rendkívüli sebességéből fakad. Jean Michelle Place, több folyóirat és három építészeti lap (köztük az Architecture d'Aujourd hui) kiadója szerint azonban az információáramlás nem jelenthet konkurenciát a kritikai újságírásnak - szerinte a net éppen hogy levesz bizonyos feladatokat a nyomtatott sajtó válláról. Az egyéni látásmód, a szubjektivitás lehet a hagyományos formátumú lapok, folyóiratok értéke - nagyobb teret engedve a kritika kibontakozásának. Place megfogalmazásában minden egyes folyóiratnak sajátos érzékenységgel kell válogatnia az információk közül.
Rajk László építész, látványtervező szerint az építészet és a filozófia kapcsolata egyre hangsúlyosabbá válik a köztudatban. Ezzel összefüggésben növekszik az építészetkritika jelentősége: az utóbbi 5-10 évben a napilapok és a hetilapok legalább havonta közölnek építészeti írásokat. (Kapsza Ágnes)