Vissza a tartalomjegyzékhez

Hegedűs Katalin
Átmeneti évszakok

Befejező részéhez érkezett a szépség- és stílustanácsadásról szóló háromrészes sorozatunk. Múlt héten a két fő színcsoport közül a hideg (tél/nyár) típusokkal foglalkoztunk, () az alábbiakban pedig a meleg (ősz/tavasz) típusokról lesz szó.


Mindenki egy altípushoz tartozik 

Korábban már szóltunk arról, hogy a stílustanácsadó tulajdonképpen tetőtől talpig kialakítja ügyfele harmonikus külsejét, annak természetes adottságait és egyéniségét figyelembe véve. Az alapos elemzés során mindenki valamilyen színcsoportba sorolható, viszont ez nem jelenti azt, hogy bárkinek száműznie kellene életéből a színek túlnyomó többségét. Mint már utaltunk rá, minden szín rendelkezik hideg és meleg tónusokkal, ezért egy-két kivétellel minden szín mindenki számára hordható - persze színcsoportonként a megfelelő árnyalatban. (A főbb, ezúttal „meleg” variációkat most is táblázatba foglaltuk.) A magyar emberek egyébként a különféle színcsoportok igen változatos skáláját alkotják.

A tavasz típus

A tavasz típusú emberek színvilágát az arany szóval lehet a legtalálóbban jellemezni. Sok „tavasz” található a skandináv országokban, Hollandiában, Angliában, Izlandon és Észak-Európában.
A tavasz színei a tiszta, nem túl sötét, finom meleg árnyalatok, sárgás alaptónussal. A legelőnyösebb hatást az életteli, friss színekkel érheti el. Kerülendők a fekete, a hófehér, a borvörös, a sötétbarna és a túl sötét színek. A hideg és árnyalt színek szintén nem előnyösek, ilyen az ezüst, szürkéskék, a kék, és a kékes alaptónusú szürke.
A tavasz stílusa olyan egyszerű, amennyire csak lehetséges. Ingruhákban, nem túl sportos kosztümökben hat a leginkább jól öltözöttnek. Ruhái időtállóan elegánsak (például tengerészstílus vagy Chanel). Az egyszínű sálak, kendők jól öltözötté teszik.
A hajfestéshez ajánlott színek mind meleg színárnyalatúak: aranyszőke, vörösesszőke, gesztenyebarna, rubinvörös, konyak stb.
A cipő kiválasztásánál is mindenekelőtt az egyszerűségre törekedjünk. A legszebb az elefántcsont, karamell, tengerészkék, halványszürke vagy tejcsokoládé színű. Kerülendők a masnis, csatos és túl tarka cipők.
A tavasz típushoz legjobban az egyszerű formájú, finom kidolgozású, vékony bőrtáska illik. Ez lehetőleg legyen egyszínű a cipővel, vagy egy-két árnyalattal világosabb. Kerülni kell a lakkbőrt és bármilyen más fényes holmit. A harisnya lehetőleg a cipő és a ruha színével harmonizáljon. (Például fahéj, világos bézs, aranybarna.) Kalapja legyen klasszikus és egyszerű vonalú, puha anyagból, a tavasz színeiben.
Ékszerként az arany, sárga- és vörösréz áll a legjobban, drágakőnek a gránát, opál, ónix, türkiz ajánlott. 
Szemüvegnek a klasszikus, egyszerű formájút válasszuk, a keret színét pedig a tavasz színpalettájáról. Ha fém, akkor csak aranyszínű legyen. 
Sminkelésnél mindent kerüljünk, ami maszkszerűvé teheti az arcot. A bőr színétől függően az áttetsző elefántcsont vagy a sárgásbézs árnyalatai a megfelelőek (nyáron esetleg egy nagyon kicsit barnásabb). Alapozóként szép még a világos őszibarackszín is. Kerülendők viszont a kékes-rózsaszín árnyalatok. Arcpirosítóként a meleg, világos tónusok a legelőnyösebbek (pl. lazac, korall, barack, fahéj).
Rúzst is a tavasz színeiből válasszunk, a barnás tónusok kivételével (pl. eperszín, narancs, korall, barack). A szájfény rendkívül előnyös a tavasznak. A szemhéjfestékek közül a többnyire világos színű szemhez a világos, tiszta pasztellszínek illenek, szemceruzáknál, szempillafestéknél pedig kerüljük a feketét. Ezeknél inkább a megfelelő tónusú kékek, zöldek és a barna szín állnak jól. A körömlakk a rúzs színével megegyező, vagy nagyon hasonló árnyalatú legyen. 
A tavasz férfija elegáns vagy enyhén sportos öltözékben mutat a legjobban. A nyakkendő lehetőleg apró mintás legyen (pl. vékony csíkos). Alkalmi öltönynek ajánlott az éjkék vagy a sötétkék szín. A szabadidőruháknál is a klasszikus-sportos az irányadó.

Az ősz típus

Az ősz típus szinte minden országban megtalálható, azonban egyikben sem jellemző igazán ez a típus. Az eredeti ősz a természet natúr alapszíneiben néz ki igazán jól. Mivel a szempilla, a szemöldök, az ajak és az orca meglehetősen színtelenek, szinte elengedhetetlen a megfelelő smink.
Az ősz színei intenzív, meleg, árnyalt színek, aranyló alaptónussal (hasonlóak az őszi természet, az erdő, a föld színeihez). Kerülendők a fekete, hófehér, rózsaszín, tengerészkék, szürke és minden hideg, éles tónus.
Az ősz sportosan elegáns típus, természetes egyszínű vagy magában mintás anyagok jellemzik: például nyersselyem, lenvászon, buklé, mindenféle szőrme, vadbőrök (leopárd). Díszítésként szinte mindent viselhet. A szabás általában bőre szabott, lazán ráncolt, kihasználva a természetes anyagok sajátosságait. A sportos, laza, a jó értelemben vett hanyag elegancia jellemzi.
A hajfestéshez ajánlott színek a rézvörös, mahagóni, vörösesszőke, aranyszőke, gesztenyebarna és a meleg sötétbarna. A melír nem ajánlott.
A cipő lapos vagy közepesen magas sarkú legyen, a legszebb, ha barna, olíva, rozsdabarna vagy elefántcsont színű. 
A táskák közül az egzotikus formák, a természetes anyagok vagy a bőséges díszítés jellemző (pl. szalma, lenvászon vagy vadbőr fával kombinálva).
Harisnyának az aranybarna tónusok, a világostól a sötét bézsig, a fahéj vagy az olívaszín ajánlott. A kalap készülhet plüssből, bőrből, vadbőrből, formáját tekintve lehet húzott, sildes, lágy esésű vagy formátlan.
Ékszerként az arany, a sárga- és vörösréz a legszebbek, de rendkívül jól mutatnak a fa-, bőr-, elefántcsont láncok, fülbevalók, afrikai stílusú ékszerek is, drágakőként pedig a borostyán, a tigrisszem, a korall áll a legjobban.
A szemüveg legyen sportos fazonú. Keretnek a legjobb az arany vagy a vörösréz, de bármely szín is az ősz palettájáról.
Alapozónak világos színű bőr esetén a meleg bézs vagy sárgás elefántcsont, sötétebb bőr esetén pedig a bronzos, barnás árnyalatok ajánlottak. Arcpirosítónak a korall, lazac, fahéj, terrakotta vagy a meleg piros ajánlott. Kerüljük a kékes-rózsaszínes árnyalatokat.
Rúzsnak ne használjunk világos színeket, és a gyöngyházfény helyett az aranyos csillogást válasszuk. Szemhéjfestéknek minden meleg földszínű árnyalat jó, de csak vékony rétegben. Ne válasszunk jeges színeket. Szemceruzáknál kerülendő a fekete, s a körömlakk színe - mint mindig - lehetőleg egyezzen a rúzséval.
Az ősz típusú férfi sportos vagy sportosan elegáns. Nagyszerűen állnak neki a rusztikus, kötött pulóverek. A nyakkendő nem túl színes, tompa árnyalatú legyen, anyagát tekintve a nyersselyem a legjobb. Alkalmi ruhának elegáns a padlizsánlila vagy királykék öltöny. (Mindkettőhöz nagyon jól mutat a pezsgőszínű ing.) Szabadidős ruhaként rendkívül jól áll neki a western stílus.

Színek  Tavaszi tónusok  Őszi tónusok
Piros  tűzpiros, korall, paradicsom- és pipacspiros  narancsvörös, paprikapiros, lángvörös, téglavörös
Szürke  sárgás világosszürke, pl. nyírfakéreg  
Zöld  fűzöld, almazöld, pisztácia, világos meleg zöldek  olíva, zöldeskhaki, moha- és olajzöld
Sárga  tearózsa, vanília, mézsárga, halványsárga  napsárga, kukoricasárga, mustársárga, okkersárga
Narancs  sárgabarack, halvány narancsszín, lazacszín  mandarin, rézvörös, bronz, terrakotta
Kék  türkiz, porcelánkék, sötétkék  türkiz, szilvakék, királykék
Lila  világostól a sötét liláig, rózsaszín árnyalat nélkül, pl. ibolyalila  a közepestől a sötét liláig arany alaptónussal
Fehér  tejfehér, elefántcsont, krémfehér  tojáshéj, pezsgőszín, bézsfehér