Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI
Csurka zavaros húsvétja

Február 22-én a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy a magyar holokauszt emléknapja idén április 16-ára, húsvét hétfőre esik. 

Mint azt Csurka István pártelnök sajtótájékoztatóján elmondta: „Visszásnak tűnik számunkra, hogy az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére a holokausztról való megemlékezéseket húsvét hétfőre tervezik az iskolákban. A húsvét mindkét napja - hangsúlyozta Csurka - keresztény és keresztyén ünnep, ekkor mi, keresztények a zsidók által megfeszített Krisztusra és az ő feltámadására emlékezünk.” Rámutatott, hogy „a húsvétba való igen durva behatolással ezeréves kereszténységünkbe akarnak egyesek beleavatkozni, a lelkekben akarnak bizonytalanságot és felfordulást teremteni”. Csurka István szavai szerint a MIÉP tiltakozik a magyar hit, erkölcs és nemzeti öntudat megzavarására irányuló kísérlet ellen. A jobboldali párt nem tartja haszontalannak, hogy az iskolai tananyagba bekerüljön azoknak a sajnálatos eseményeknek az oktatása, amelyek Magyarország német megszállása, azaz 1944. március 19-e után történtek a magyar zsidósággal. A MIÉP elnöke rendkívül fontosnak tartja azt is, hogy a tanulóifjúságnak világos, tiszta fogalmai legyenek az adott korszak történelméről. Csurka István érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar holokauszt oktatására Izraelben képezzenek ki a magyar állam által fizetett, közalkalmazotti státusú magyarországi tanárokat. Érvelése szerint „Izraelben zsidó tanárokat képeznek ki a sajátos, erősen nacionalista szellemű, örökösen harcban álló izraeli társadalom számára, és ennek számos messzire ható következménye van.”
Az Oktatási Minisztérium sajtóirodája mintegy másfél órán belül reagált a MIÉP nyilatkozatára. Az OM sajnálatosnak nevezte, hogy az idei évben egybeesik a magyarországi holokauszt-emléknap a húsvéttal, és közölte, hogy a középiskolák értelemszerűen április 17-ét követően emlékezhetnek meg erről a napról. A szaktárca közleménye azonban emlékeztetett arra, hogy a holokauszt-emléknap a magyarországi deportálások megkezdésének napjához, április 16-hoz kötődik.