Vissza a tartalomjegyzékhez

Kenyeres Zoltán
Családi focinap

Az elmúlt szombaton nagyszabású családi teremlabdarúgó tornát rendeztek a XI. kerületi MAFC csarnokban, mely az I. PonTri Kupa nevet viselte. A rendezők reggel kilenc órára várták nemcsak a futballozni szeretőket, hanem a családtagokat is. Az esemény fő szervezője, Magyary Ferenc lapunknak elmondta, a rendezvénnyel - amelyen a budapesti amatőr labdarúgás meghatározó képviselői vettek részt - a kialakult tradicionális magyar futballkép változását szeretnék elősegíteni. A hagyományos felállás köztudomásúlag úgy fest, hogy amíg a férj éppen valahol a bőrgolyót rúgja, aztán az első útjába eső vendéglátóhelyre barátaival együtt sörözni tér, addig a felesége otthon frusztráltan a televíziót bámulja. Egy olyan jellegű rendezvényt igyekeztünk megvalósítani, amelyet az egész család nyugodt lelkiismerettel, és (ami nagyon fontos) együtt látogathat, s ahol ráadásul mindenki jól is érzi magát - fogalmazott Magyary.


Nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az utánpótlás-nevelésre Fotók: Maklári 

A szervezők a gyerekekre különös figyelmet fordítottak, részükre külön játékos sportprogramokat, sorversenyeket, hetesrúgó és dekázóversenyeket rendeztek. A budapesti Bornemisza Péter Általános Iskola kerületi bajnok másodikos és harmadikos tanulóinak csapatai pedig bemutató mérkőzést tartottak. Az amatőr felnőtt labdarúgók jeles rendezvényén közéleti személyiségek is feltűntek: a népszerű televíziós műsorvezető, Róna „Pici” Roland látta el a műsorvezetői teendőket - valamint megjelent a huszonötszörös válogatott hálóőr Gujdár Sándor, az egykori Honvéd játékosa is, aki egyébként külföldi útját „cserélte el” az I. PonTri Kupára, és vállalta az esemény fővédnökségét. Gujdár elmondta: nagyon örül az ilyen jellegű rendezvényeknek, mert ezek csak növelhetik a honi labdarúgás presztízsét. Sajnos nagyon kevés van belőlük, egyidejűleg legalább harminc hasonló eseménynek kellene lennie a fővárosban. A legendás kapus nagyon fontosnak tartja az utánpótlás-nevelés mellett azt is, hogy a játékosok aktív pályájuk befejezése után ne szakadjanak el a labdarúgástól, hanem továbbra is a foci világában maradjanak, és tudásukkal elősegítsék a jövő generációjának felemelkedését. „A jó foci megteremtésének kihagyhatatlan eleme az amatőr futball” - mondta Gujdár. Pozitív példaként Svédországot emelte ki, rámutatva arra, hogy ott óriási jelentőséget tulajdonítanak az amatőr focinak. Kijelentését saját élményével támasztotta alá, melyet egy svéd-magyar válogatott összecsapás előtt szerzett. Addig ugyanis nem engedték sem a svéd, sem a magyar nemzeti gárdát a mérkőzés helyszínéül szolgáló futballarénában edzeni, amíg az amatőr focisták el nem hagyták a stadiont. Hazánkban is legalább ekkora hangsúlyt kellene fektetni a „műkedvelő” labdarúgásra, hiszen ilyen környezetből nőnek ki a jövő nagy játékosai - fejtette ki Gujdár Sándor. 
A rendezvényre kilátogató szép számú közönség nem csalódott: nagyon izgalmas, fordulatos mérkőzéseket láthatott. A végső győzelmet a II. Kerület TSE Opel Wagler szerezte meg, miután a döntőben 6-0-ra kiütötte a végig jól küzdő ABE SK Taxi 2000 gárdáját. A harmadik helyért vívott összecsapáson a Pasarét csapata csak hétméteresekkel tudta legyőzni 4-2-re a végig remekül küzdő Szent Pál Akadémia „A” csapatát. A gólkirályi címet a II. Kerület csapatában szereplő Gyurka Gergő szerezte meg, a legsportszerűbb csapat elnevezést a Zafír együttese érdemelte ki, míg a legjobb kapusnak a Szent Pál Akadémia „A” csapatában szereplő Kenyeres Zoltán bizonyult. 


Gujdár Sándor átadja a kupát a nap hőseinek