Vissza a tartalomjegyzékhez


Bognár László Kokó nyomdokain

2001. február 10-én Liverpoolban lépett szorítóba Bognár László, a WBO kiskönnyű súlyú interkontinentális bajnoki címéért a brit Max Gomez ellenében. Az eddig Kovács István súlycsoportjában szereplő Bognárt nem viselte meg a váltás, és hihetetlenül rövid idő alatt készült föl a címmérkőzésre. A pályafutása alatt huszonhat győzelmet szerző Bognár mindössze háromszor hagyta el vesztesen a szorítót. A címvédőként kiálló Gomez huszonhárom győzelme mellett négy vereséget szenvedett szombatig. 

A magyar ökölvívó fordulatos, izgalmas mérkőzésen kerekedett felül ellenfelén, és a kilencedik menetben két megrendítő erejű balcsapottal földre küldte Gomezt, akit a mérkőzés vezetője leléptetett. Ezzel a sikerrel Bognár folytatta az utóbbi idők sikersorozatát, mivel Kovács István után másodikként szerzett kisvilágbajnoki övet. „Szerintem technikailag és kondicionálisan is jobb voltam, fokozatosan felőröltem Gomez ellenállását. Jó formában, kitűnő erőben éreztem magam, a színvonalas meccsen az én stílusomat erőltettem, voltak ugyan hibáim is, de ezeket mindig sikerült korrigálnom.” 
A korrekcióra valóban szükség volt, mivel az ötödik menetben egy testre mért ütés után számolni kellett Bognárra, aki így a padlóról fölállva bizonyította klasszisát, és megszerezte a hőn áhított bajnoki címet. Az újdonsült bajnok elismerőleg szólt az angol szurkolók sportszerű hozzáállásáról: „Letörtek voltak, de elismerték sikerem jogosságát. Nagyon örültem, amikor több néző és a bírák is gratuláltak a teljesítményemhez. Le a kalappal előttük.” Angliában sokan úgy gondolták, hogy ha Gomez megnyeri a találkozót, akkor megmérkőzhet a WBO kiskönnyű súlyú világbajnokával Acelino Freitassal. Mivelhogy Bognár nyerte a találkozót, felmerül a kérdés, akkor most ő mérkőzik a világbajnoki címért? Bognár ennyire még nem néz előre, de az biztos, hogy eredményével a WBO világranglistáján az első öt közé került. És a súlycsoporton belül bármi előfordulhat. 
Honfitársunk sikerének értékét emeli az is, hogy az eddigi címvédő otthonában diadalmaskodott. Erre feltehetőleg felfigyelnek a világszervezet vezetői, és Rácz Félix, a Félix-Promotion tulajdonosa, a sportoló menedzsere elkezdheti a további mérkőzések szervezését, amelyeken már valóban a súlycsoport legjobbjai ellen léphet szorítóba Bognár László. Ezekre a küzdelmekre remélhetőleg hosszabb ideig készülhet fel, mivel a kisvilágbajnoki döntő idegileg és fizikailag is kimerítette, így az ünneplés után családja körében próbál regenerálódni a nagy sikerekre hivatott magyar tehetség.