Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Valóban öreg a poén

Nem akármilyen meglepetést szerzett a német labdarúgást kedvelők között egy kissé már öregedő focista. Először csak kacsának tűnt, hogy egy nyolcvan- (számmal is ki kell írni, mert annyira szokatlan: 80) éves labdarúgó góljával felkerült arra a listára, amelyen a hónap góljaira lehetett szavazni. A német ARD televízió három évtizede tartó sorozatában, amelynek címe „A hónap gólja”, meglehetősen ritkán fordult eddig elő ilyen eset - pontosabban még soha. 

Igazából a német nézők tetszését a Bundesliga első osztályában szereplő csapat valamelyik labdazsonglőrjének a találata nyerte el. A legidősebb német tévénézők sem emlékeznek a sporttörténelemben arra, hogy ilyen korú játékos szerezte volna meg a hónap találatát. Akár a mesékben, ez is a véletlennek köszönhető, csak itt nem a legfiatalabb legény indult szerencsét próbálni, hanem a dédszülője. Igazi modernkori mese, média nélkül az öreg focistából sem lett volna hír. 
A történet röviden. A német televízió sportszerkesztősége által válogatott januári gólok közé bekerült egy igencsak ismeretlen nevű csatár találata is. Szerencsés véletlen folytán a járási bajnokságban szereplő Blau-Weiss Post Recklinghausen és helyi riválisa, a Jung Siegfried Hilderheide öregfiúk mérkőzésén ott volt egy tévékamera is, így örökítve meg az utókornak a helyi postások együttesének nyolcvanéves gólszerzőjét. Zárójelben jegyzendő meg, hogy a magyar közszolgálati tévé által közvetített meccsek közül egynéhányra még véletlenül sem lenne szabad kamerát vinni - sajnos. Szóval az említett veterán, Kurt Meyer az ellenfél tizenhatosának közelében állva kapta meg a labdát, amelyet egy félfordulat után könnyed mozdulattal csavart a kapu bal felső sarkába. Nem hiába, az ifjú gólszépségdíjas nem pár év óta koptatja a füvet és a stoplis cipőket. Nem volt egy bombagól - mint a második és harmadik helyre szorult vetélytársaké -, de ilyen lövést látva, a világ bármely táján elismerően bólintanak a labdarúgáshoz értők. A német tévécsatorna nézői is így tettek, és telefont is emeltek ennek bizonyítékául, így juttatva a januári hónap gólja címhez a nyugdíjas postást - meggyőző fölénnyel. Mellesleg ő Németország legidősebb aktív labdarúgója is - ha már csúcs, akkor legyen nagy. Meyer elmondta, hetven éve rugdossa rendszeresen a bőrgolyót, és természetesen a foci nélkül egyszerűen nem tudna élni. Még ma is hetente kétszer jár - puhányok figyelem, mindezt gyalog - edzésre, és a levezetőt is halálosan komolyan veszi. „Gól nélkül nem megyek haza” - kétkapuzás után. Az ellenfelek rettegve gondolhatnak az idős csatár további fejlődésére, Meyer ugyanis kijelentette: ha a jó Isten is úgy akarja, még százéves korában is játszani fog.