Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Modern rabszolgahajók

A londoni Repülés-egészségügyi Intézet vizsgálata szerint csak Nagy-Britanniában harmincezer embert érinthet a hosszú repülőutak által a véredényekben előidézett vérrögök problémája. A betegséget turistaosztály-szindrómának nevezték el, mert számos szakember állítása szerint a turistaosztálynak szinte a hajdani rabszolgahajók fedélzetközére emlékeztető szoros ülései, a mozgás hiánya és a kiszáradás komoly veszélyt jelenthetnek a hosszabb repülőutak során. A londoni Gatwick Repülőtér jelentése szerint tizenkét hónap alatt száznegyvenkét halálesetet okozott a jelenség.

A mélyvénás trombózist okozó vérrögök általában a lábikrában jönnek létre, amikor az izmok nem mozognak, és a vér összegyűlik a vénákban. Ha egy ilyen rög elindul és eljut a tüdőbe, az légzési nehézséget, fájdalmat, ájulást és hirtelen halált - tüdőembóliát - okozhat. Mivel ennek tünetei csak a repülést követő néhány nap múlva jelentkeznek, így a legtöbb érintett nem is tudja a betegsége okát. 
Eddig mintegy tíz tanulmány mutatott rá a repülőutak és a trombózis közötti szoros kapcsolatra. Az egyik szerint a trombózisos betegek ötven százaléka utazott nemrégiben négy vagy annál több órát.
A British Airways szerint a turistaosztály-szindróma kifejezés félrevezető. Azt állítják, hogy ha valaki színházban, autóban, teherautóban vagy buszon ül, ugyanezekkel a veszélyekkel néz szembe, csakúgy, mint azok, akik business class-on utaznak a repülőgépeken. 
Mindamellett a következőket javasolják az utazóknak: fogyasszanak bőven folyadékot, kerüljék a dohányzást és az alkoholt, ne tegyék keresztbe a lábukat ülés közben, keljenek fel és sétáljanak a sorok között amennyit csak lehet, és kerüljék a szoros ruházat viselését. 
Holland tudósok úgy gondolják, hogy az ügy nem több túlzásnál. Dr. Roderik Kraaijenhagen amszterdami professzor elmondta, hogy vizsgálataik szerint a trombózisos betegek ugyanannyit utaznak, mint az egészséges emberek. „Az utazás nem növeli a trombózis veszélyét” - állítja. Kutatásaik eredményeképpen azt látták, hogy elsősorban genetikai adottságok, trauma és olyan mozgáshiány, amikor valaki több napig fekszik ágyban, okozhatnak elsősorban trombózist. A kutató hozzátette azonban azt is, hogy a több mint tizenöt órás utak további vizsgálatra szorulnak. 
A nagyobb nemzetközi légitársaságok, mint például a British Airways vagy a brazil Varig az utazás előtt tájékoztatják az utasokat, és tanácsokat adnak a baj megelőzésére. Egyesek szerint azonban a légitársaságoknak át kellene tervezniük az utasteret, és így nagyobb helyet biztosítani a mozgásra az utasoknak és a legénységnek.