Vissza a tartalomjegyzékhez


Atlantis fel, Mir le

Miközben újabb modullal bővült a Nemzetközi Űrállomás (képünkön), ahol a héten az amerikai legénység a 100. űrsétát hajtotta végre, a Roszaviakozmosz orosz cég bejelentette, hogy a veterán Mir űrállomás megsemmisítését március 13-18. közé tervezik. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg március 6-ra kitűzött pályaelhagyás legalább egy hetes halasztást szenved. A pontosított tervek szerint a Mir Oroszország fölött kezdi meg Föld körüli pályája elhagyását, s ez a folyamat elsősorban orosz területek felett megy végbe, de részben érinti Európát és Japán déli részét is. Az űrbázis maradványai várhatóan az éjszakai órákban zuhannak a Csendes-óceánba. Moszkva diplomáciai úton értesíti az érintett országokat a Mir elsüllyesztésének pontos menetrendjéről. 

Űrkutátási szenzációnak számít, hogy robotűrhajó landolt február 14-én az Erosz aszteroida sziklás felszínén a héten, mintegy 315 millió kilométerre a Földtől. A Near Shoemaker nevű robotűrhajó a leszállása óta is folyamatosan küldi a jelzéseket a földi kutatóállomásra - tízszer olyan mennyiségben, mint azt a tudósok várták. Landolásának utolsó pár órája alatt a Near számtalan fényképfelvételt készített az aszteroida felszínéről. Az utolsó fényképek ököl nagyságú köveket is teljes élességgel mutatnak be - aszteroidát még soha nem látott ilyen közelről senki. A mintegy 33 kilométer hosszú Eros felszínén a gravitáció a Földinek csupán egy ezred része. A Near egyébként angol betűszó, ami Földközeli Aszteroid Találkozót jelent. 
(A Nemzetközi Űrállomást bemutató ismeretterjesztő filmet a Spektrum televízió február 19-én 20:25 és február 22-én csütörtökön 23:05 órakor tűzi műsorára)