Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Duna menti beduinok

Miután elértük a NATO-tagságot és előkészítettük az EU-hoz való csatlakozást, elérkezett az idő a nyitásra az Európán kívüli térségek felé. Ebben a fordulatban a magyar kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít az arab világnak, és ezen belül Szaúd-Arábiának - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szaúdi útja előtt. A héten népes üzletember-delegáció élén több napos látogatásra érkezett Rijadba, ahol a szaúdi király és magas rangú diplomaták, valamint az üzleti élet képviselői fogadták a magyar küldötteket. 


Orbán Viktor miniszterelnök Ahmed Rahman Ibn-Saud, Dirijah kormányzója társaságában. Fotó: MTI

A szaúdi-magyar kapcsolat a rendszerváltás után 1995-ben éledt újjá, amikor nagykövetség nyílt Rijadban. A kapcsolat „laza” voltát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy szaúdi részről viszonzásként csak az idén nyílik meg a nagykövetség. A gazdasági kapcsolatok mindeddig meglehetősen gyérnek mondhatók. 
A miniszterelnök a találkozón hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitni kíván az arab világ felé, ezen belül Szaúd-Arábia stratégiai partnernek számít. A komoly szándékról az is tanúskodik, hogy a közelmúltban megszületett az úgynevezett öbölstratégiai koncepció, amely szerint a kormány a jövőben szorosabb gazdasági kapcsolatot kíván kialakítani az Öböl-országokkal, elsősorban tőkebevonás céljából. Orbán egyben utalt a két ország közötti történelmi-kulturális kapcsolatokra is, emlékeztetve arra, hogy az arab történetírás a magyarokat olyan beduinokként említette, akik a Duna mentén laknak.
Az üzletemberek találkozóján Matolcsy György gazdasági miniszter részletesen ismertette a Széchenyi Tervet, majd kiemelte a két ország közötti árucsere és idegenforgalom fejlesztésének szükségességét. 
A mostani kapcsolatfelvétel alapját leginkább a szaúdi fizetőképes kereslet szolgáltatja - magyarázta lapunk kérésére Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-arab tagozatának elnöke. A magas olajár ugyanis jelentős többletbevételt hozott az országnak, és tekintélyes mennyiségű befektetésre váró tőkét kovácsolt az üzletemberek számára. Mivel a világ olajkészletének 26 százaléka Szaúd-Arábiában található, s az olajár várhatóan továbbra is 25 dollár körül marad, az említett kedvező tendencia akár ötven-száz évig is stabil gazdaságot és fizetőképes keresletet eredményezhet - mondta Miklóssy. 
Bár a szaúdi piacon nagyon erős a verseny, hiszen jelen vannak a legnagyobb multinacionális cégek (a legfontosabb kereskedelmi partnerek az USA, Japán és az EU), de Miklóssy szerint a magyar cégek számára is nyílik lehetőség. 
A kapcsolatfelvétel egyik célja az, hogy a szaúdi tőke felfedezze Magyarországot, és minél nagyobb arányban érkezzen, elsősorban az egészségügybe, az idegenforgalomba. Nem elképzelhetetlen néhány százmillió dollár bejövetele a következő években - latolgatott Miklóssy. 
Másrészt az igen alacsony magyar export számára nyílhatnak újabb lehetőségek. Az elmúlt években ugyanis csökkent a kivitelünk: az 1995. évi (amúgy is elenyésző) 29 millió dollárhoz képest 1999-ben már csak 23 millió dollár volt. Ezért az exportban eddig is jeleskedő szektorok cégei, elsősorban az élelmiszeripari, energetikai, mezőgazdasági, gépipari és infrastrukturális területen mozgó cégek képviselői vettek részt a delegációban. Miklóssy szerint kedvező eredmények várhatók, hiszen a legmagasabb szinten fogadták a magyar delegációt, s ez jelzésértékű az üzleti világ számára.