Vissza a tartalomjegyzékhez

Hegedűs Katalin
Telek és nyarak

Előző számunkban háromrészes sorozatot indítottunk a szépség- és stílustanácsadásról. Az első, általános részben azt tekintettük át, hogy milyen szempontokat vesz sorra a szakember a tanácsadás során. () A következő két részben konkrét típusokat ismertetünk, s bízunk abban, hogy bár a személyre szabott szolgáltatást nem helyettesíthetjük, mégis mindenki talál benne hasznos információkat önmaga számára. Az alábbiakban a két hideg (a tél és a nyár) színcsoport ismertetésére kerül sor.

 
Tanácsadás előtt…és után

A stílustanácsadás nem egy nő vagy férfi kommersz tömegízlés szerinti átalakításáról szól, hanem épp ellenkezőleg: az egyéniségnek és a külső adottságoknak megfelelő harmonikus, rendezett külsőt segít kialakítani minden lehetséges (vizuális) szempontból. Ugyanis kevés, jól kiválasztott darabból álló ruhatárunkat is nap mint nap úgy állíthatjuk össze, hogy az nemcsak jó értelemben vonzó külsőt kölcsönöz számunkra, hanem a külső megfigyelők a látvány alapján pozitív belső tulajdonságokat (nettséget, összeszedettséget, rendezett életvitelt) is tulajdonítanak nekünk. 
„Tapasztalataim alapján elmondhatom: természetes adottságait tekintve minden egyes ember csodálatra méltóan meg van komponálva, azaz a legteljesebb az összhang az egyén eredeti bőr, haj- és szemszíne között - állítja Kondorosi Edit stílustanácsadó. - Sajnos ennek ellenére sokan választanak olyan színeket, melyekkel szó szerint tönkreteszik ezt a harmóniát. Jó példa erre a vörös hajfesték, hiszen sokaknak előnyösebb lenne, ha mondjuk eredeti hajszínük elérésére törekednének.” Persze senkinek sem kell száműznie az életéből a színek túlnyomó többségét, hiszen minden színnek megvannak a hideg és a meleg tónusai, ezért egy-kettő kivételével minden szín mindenki számára viselhető - persze színcsoportonként a megfelelő árnyalatban. (A főbb variációkat az átláthatóság kedvéért táblázatba foglaltuk.) Bizonyos apróságokról azonban továbbra sem szabad megfeledkeznünk: például a ruházatunk lehetőleg két színnél többől ne álljon.

A tél típus

A legtöbb ember a földön a tél típushoz tartozik. Ide sorolható például a dél-amerikai és dél-európai emberek többsége, akiknek az arcbőre világos vagy sötét olíva színű, vagy az amerikai indiánok, akiknek a bőre sötétsárgás vagy vörösesbarna. Ázsiában, Indiában az emberek bőrszíne az olívabarnától a feketéig terjed, ezekkel ellentétben keleten, ahol szinte minden embet tél típusú, a porcelánfehértől a sötét sárgásbarnáig terjed a színskála. A tél színcsoportján belül tehát igen eltérő altípusok találhatók, ezért fontos, hogy a szakértő személyre szabottan végezze a tanácsadást. Éppen ezért a következőkben a tél típusnak csak az általánosabb jellemzőire szorítkozunk. 
A „tél” színei a hideg, tiszta, éles, rendkívül körülhatárolt színek kékes alaptónussal. Kerülendők viszont a tompa, árnyalt hideg színek és a meleg színek, mint például a narancs, rozsdavörös, sárgászöld, valamint a barna minden tónusa.
A tél stílusát a nagyvonalú (feltűnő), elegáns, akár aszimmetrikus szabásvonal, a kissé szögletes formák emelik ki a legjobban. Nem előnyösek a masnik, apró gombok vagy az aprólékosan kidolgozott részletek.
A hajfestésnél mindenekelőtt maradjunk meg a hideg árnyalatoknál. Ajánlott színek (egyénhez szabva) a fekete, padlizsán, borvörös, sötét és közép hamvas barna, vagy a sötét hamvas szőke. Mindenképp kerülni kell a sárgásszőke és sárgásvörös árnyalatokat.
A cipő színe fekete, szürke, kék vagy borvörös legyen. A „télnek” az egyszerű vonalú bőr, lakkbőr és a csillogó anyagokból készült táskák a legelőnyösebbek. A táska lehetőleg legyen egyszínű a cipővel, vagy egy-két árnyalattal világosabb. Harisnyának a szürkék, az ezüstös árnyalatok, valamint a fehér, fekete, kék a legmegfelelőbb. A kalap készüljön fényes vagy merev anyagból, egyszerű díszítéssel.
Ékszerek közül a platina, fehérarany, ezüst, bicolor, a drágakövek közül a gyémánt, smaragd, zafír, rubin, kristály állnak a legjobban. 
Ennél a színcsoportnál elegendő a kevesebb smink, ugyanis a tél típus könnyen túlsminkeltnek látszik. Használjunk fogékonyabb, könnyebb alapozót. Világosabb bőr esetén rózsaszínes vagy majdnem fehér színű bézs javasolt, sötét színű bőr esetén a szürkés bézs megfelelő árnyalata. Kerülendők a meleg, sárgás árnyalatok. Arcpirosítónak a sötét rózsaszín, piros, fukszia, szilvakék nagyon szép, nem ajánlott viszont a narancsos vagy barna árnyalat.
A rúzs és a szemfestékek színeit a színcsoportnak megfelelő árnyalatokból válogassuk össze, a körömlakk színe mindig a rúzs színével legyen azonos.
A tél típusú férfi elegáns, éles kontrasztokkal. Ő az, akin igazán jól mutat a fekete öltöny fehér inggel. A nyakkendő lehet élénk színű, elhatárolt, szigorú mintákkal. Nagyon jól áll neki a frakk.

A nyár típus 

A nyár kicsit különleges típus, klasszikus visszafogottságot, nemes és hideg finomságot fejez ki. Sok angol, skandináv, holland, észak-európai, valamint közép- és észak-német ember ebbe a kategóriába tartozik. Amerikában ez a színtípus viszonylag kevés. A világon legszebbnek tartott nők és férfiak közül sokan a nyár típushoz tartoznak. 
A nyár színei a hideg, puha, árnyalt színek, kékes alaptónussal. Ez a típus a legelőnyösebb hatást az árnyalt, világos pasztell színekben érheti el. Kerülendők a tiszta, éles, a sötét és meleg színek, mint például az arany, rozsdabarna, narancs, a sárgás alaptónusú barna, a hófehér, és lehetőleg a fekete is. 
A nyár stílusához a finom, árnyalt, vékony anyagok illenek a legjobban. Előnyös a bársony, a csipke, a selyem és az angóra, a finom kötött holmik. A ruhák fazonja legyen rendkívül nőies, ebből is a raffinált szabásúak a legelőnyösebbek a számára. Például szalagok, csipkék, lágy vonalak, kerülve a klasszikus ruhastílust. A hajfestéshez ajánlott színek a sötét vagy világos hamvasszőke, hamvasbarna, kékesszürke, vagy platinaszőke, különleges színei a padlizsán, vagy borvörös. Rendkívül jól állnak a különféle csatokkal, masnikkal, díszekkel ellátott cipők, ezek közül is a szürke, sötétkék, borvörös, és rózsaszín a legelőnyösebb. Ehhez a típushoz a finom, kicsi, húzott bőrtáskák, gobelintáskák illenek a legjobban, kerülendő viszont a lakkbőr. A harisnya a cipő és a ruha színével harmonizáljon, rendkívül jók a szürkés és rózsaszínes árnyalatok. A „nyár” kalapja legyen romantikus, puha, lágy esésű fazon, jól megy hozzá a virág, szalag és a tüll. Ékszerként fehérarany, ezüst, titán, drágakövek közül az ametiszt, rózsakvarc, ónix, türkiz állnak a legjobban. 
Szemüvegnek választhatunk merészebb formát is (például hullámos). A keret színét a „nyár” színpalettájából válasszuk, ha fém, legyen ezüst színű. Készülhet keret nélküli, nem sötét üvegből is.
Az alapozó világos bőr esetén világos bézs legyen, olíva, vagy szürkés-rózsaszín bőr esetén világos bézs rózsaszínes árnyalattal. Kerüljük a sárgás árnyalatokat! Arcpirosítónak legszebb a világos szürkével tompított rózsaszín. Jó még a pink, málnapiros, mályva, halvány fuxia. Ennek a típusnak a matt rúzs a legmegfelelőbb, és ebből is a kékesrózsaszín árnyalatok. Nem előnyös a szájfény, és a túl sok festék, mert könnyen túlsminkeltnek látszik. A szemhéjfestéknek a hűvös, füstszerű pasztellszínek a legszebbek, a „nyárnak” áll a legjobban a gyöngyházfényű szemfesték. A színes szempillatusok ennél a típusnál viszont nyugtalan benyomást keltenek. A megfelelő szín ezért a szürke, vagy a fekete.
A „nyár” típusú férfinek a nem túl sportos formák, a romantikus, klasszikus szabás áll a legjobban. Jók a különféle vékony anyagok, vagy a selyem a „nyár” színeivel. Előnyös a hajszálvékony csíkos, vagy egymásba folyó mintájú ing is. Alkalmi öltönynek az égkék, vagy antracit ajánlott, kerülendők a nagy kontrasztok, színekben és formákban egyaránt.

Színek  Téli tónusok  Nyári tónusok
Piros  kékespiros, bordó, borvörös  bordó, málnaszín, világos borvörös
Szürke  világostól a középszürkéig, ezüstszürke, antracit  antracit, kékesszürke, galambszürke
Zöld  menta, fenyőzöld, palackzöld, kékeszöld,  szürkészöld, palackzöld, vízzöld, menta 
Sárga  citromsárga, jegessárga, harsogó sárga  árnyalt, világos citromsárga 
Rózsa   pink, világos jeges rózsaszín  pasztellrózsaszín, ciklámen
Kék  türkiz, tengerészkék, égkék, királykék, jegeskék  zöldes-, szürkéskék, égkék, jeans-kék
Bézs  szürkésbézs  rózsaszínes vagy homokszínű bézs
Lila  ciklámen, sötét orgona, világos jegeslila  orgonalila, levendulalila, szürkéslila
Fehér   hófehér, tojáshéjszín, fehéres bézs  gyapjúfehér (sárgás alaptónus nélkül), selyemfehér, árnyalt fehér
Barna - rózsaszínes barna (világostól a sötétig)
Fekete  kékesfekete, mélyfekete -
Narancs   - terrakotta, cserépvörös, töksárga (dísztök)