Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Tendenciaváltás az ingatlanpiacon

Az előrejelzések szerint folytatódik a tavaly már megjelent tendencia. Az ingatlanpiacon elsősorban az új építésű ingatlanok és a telkek árai emelkednek számottevően, a használt lakások, házak árai viszont stagnálnak, nem valószínű, hogy az inflációt meghaladó mértékben nőnének az idén - többek között ez derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a WALLIS Ingatlan Rt., valamint a BKIK közös felméréséből.

A felmérésből az is kiderül, hogy visszaestek a használt ingatlanok árai - 2001-ben előreláthatóan nyolc százalékkal, tehát az inflációt nem meghaladó mértékben emelkednek az árak. Ez kedvezőtlen hír azok számára, akik befektetési szándékkal vásároltak, s most kisebb haszonnal, és feltehetően nehezebben tudják csak értékesíteni az ingatlanukat. Azok számára viszont, akik nem spekulációs szándékkal vásárolnak lakást, házat, jó hír, mert elérhetőbbekké válnak így az ingatlanok, sőt a kutatók azt sem zárják ki, hogy rosszabb esetben igen jelentősen csökkenhet a használt ingatlanok ára, s ez az üzlethelyiségekre, raktárakra, üdülőkre is vonatkozik.
Pontosan az ellenkező tendencia igaz az új építésű lakóingatlanokra és a telkekre. A telekárak várhatóan 20 százalékkal növekednek, e mögött főként az a kézenfekvő tény áll, hogy a főváros számára igen kevés telek áll rendelkezésre, így azok iránt nyilvánvalóan nagyobb a kereslet. Azonban némileg meglepő az irodák áralakulására vonatkozó várakozás. Mind tavaly, mind idén igen jelentős nagyságú irodaterület épült, illetve épül. Ennek hatására az irodák kihasználtsága mérséklődött, a bérleti díjak forintban kifejezve enyhén csökkentek, részben a forint felértékelődése miatt. Kérdéses, hogy mennyiben megalapozottak ilyen körülmények között az áremelési várakozások, persze az is igaz, hogy telek-szűke miatt egyre drágább új irodákat létrehozni. 
A 2001-es évre a GKI a felmérések alapján 14 százalékos növekedést jelez elő az új ingatlanoknál, amely mögött nemcsak közgazdasági okok húzódnak meg, hanem indokolják ezt az építési költségek - mint például az anyagárak növekedése is. Akar László, a GKI vezérigazgatója hozzátette, hogy ez a 14 százalékos emelkedés nyilvánvalóan nem egyenletesen oszlik majd el a különböző területeken, hanem akár nagyobb különbségekkel fog lezajlani. 
Érdemes megjegyeznünk, hogy megéri odafigyelni a lakásárak közötti különbségekre, akár az egyes kerületek között, akár az egyes lakástípusok között, amelyek például kedvezően kihasználhatók olyan emberek számára, akik nagyobb lakásba szeretnének költözni, vagy a családalapítás kezdeti nehézségeivel küzdenek. A WALLIS Ingatlan Rt. elnöke, Noah. M. Steinberg szerint a jelenleg kialakult helyzetben leginkább azok a családok tudnak előrelépni, akik például szeretnének kitörni a paneldzsungelból, kihasználva azt, hogy a panellakások és a nagyobb, régebbi építésű házak között kisebb már az árrés, mint ahogyan az előző években. Ez valóban jó lehetőséget nyújt a továbblépésre. 
Az adatokból úgy tűnik, hogy az idén az újonnan épült családi házak árai fognak a leginkább növekedni, különösen a peremkerületekben, távolabb a város zajától, de mégis közel a városközponthoz. De a városban lévő, némi zöldövezettel rendelkező kerületekben is nagyobb árnövekedésre számíthatunk (mint például Zuglóban). A panellakások áraiban enyhe emelkedés lesz, de nem számottevő. Az az ugrásszerű növekedés, amely az elmúlt 1-2 évben volt tapasztalható, valószínűleg már nem fog folytatódni. 


Várható ingatlanárak a fővárosban 2001-ben
(zárójelben a 2000. évi átlag)

Ingatlantípus  új építés (eFt/nm) használt (eFt/nm)
családi ház Csillaghegyen, III. ker  325 (294)  240 (229) 
társasházi lakás a Németvölgyben, XII. ker.  398 (385)  314 (303) 
lakás a Bartók B. úton, XI. ker. (Kosztolányi D. tér előtt)  260 (236)  202 (186) 
családi ház Budafokon, XXII. ker. (Promontor)  277 (241)  193 (189) 
panel lakás a Fehérvári úton, XI. ker.  155 (148) 
társasházi lakás Zuglóban, XIV. ker.  301 (262)  221 (205) 
családi ház Rákoskeresztúron, XVII. ker.  216 (220)  156 (166) 
öröklakás a belvárosban, V. ker. (nem Duna-part)  321 (327)  228 (225) 
családi ház Pesterzsébeten, XX. ker.  216 (189)  155 (141) 
panellakás Csepelen, XXI. ker.  122 (112) 

Forrás: GKI