Vissza a tartalomjegyzékhez


Líbia felelős a tömeggyilkosságért

Lezárult a tavaly májusban kezdődött bírósági per, amely a tizenkét évvel ezelőtt a skóciai Lockerbie városka felett felrobbantott repülőgép merénylői ügyében folyt le Hollandiában. A robbantással vádolt két líbiai férfi közül a skót bíróság csupán az egyiket ítélte életfogytiglani börtönre - a másik szabadon távozhatott. 


A felrobbantott Pan-Am gép összerakott roncsai. A gonoszság emlékműve Fotó: Reuters

A Lockerbie-per gyökerei egy tizenkét évvel ezelőtti, borzalmas terrorakcióig nyúlnak visz-sza. 1988. december 21-én egy Londonból New York felé tartó gép 38 perccel a felszállás után felrobbant a skóciai Lockerbie városka felett. A katasztrófa 270 ember életét követelte. A Pan-Am gép áldozatai között 21 különböző nemzetiségű ember, köztük négy magyar volt. 
A merénylet elkövetésével vádolt két líbiai férfi közül a bíróság csupán az egyiket ítélte el. A 48 éves Abdel Baset Ali Mohmed Al-Megrahe életfogytiglani börtönbüntetését a skóciai Glasgow-ban fogja letölteni, a 44 éves Al Amin Khalifa Fhimah azonban szabadon távozhat - ellene már sem brit, sem amerikai, sem pedig más bíróság nem kezdeményezhet eljárást. 
A vád szerint a két férfi a Líbiai Légitársaság biztonsági vezetőjeként, illetve a máltai Luqa repülőtér állomásigazgatójaként helyezhette fel azt a bőröndöt egy Frankfurtba tartó repülőgépre, amelyben egy robbanószerrel töltött magnó volt. A bőrönd ezen az úton kerülhetett a londoni Heathrow repülőtérre.
A vád véleménye szerint a merényletnek az volt a célja, hogy elősegítse a líbiai titkosszolgálat munkáját. Washington úgy véli: a robbantás boszszú volt. 1986-ban ugyanis egy berlini klubban felrobbantott bomba két amerikai katona életét oltotta ki, és az esetért az Egyesült Államok Líbiát vonta felelősségre. Tíz nappal később amerikai repülőgépek bombázni kezdték Tripolit és Bengházit - az áldozatok között volt Kadhafi örökbefogadott lánya is. 
A lockerbie-i katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak nagy része nem elégedett az ítélettel. Ők úgy vélik: mivel Líbia állami szinten támogatja a bűnözést, az Egyesült Államoknak újból gazdasági szankciókkal kellene sújtania az észak-afrikai országot. „Nem került sor teljes igazságszolgáltatásra, hiszen az a személy, akit felelősségre kellene vonni, Líbia vezetője” - véli Bert Ammerman, az egyik áldozat bátyja. „Tizenkét év telt el, és most végre megvan az egyikük, de mások még szabadlábon vannak. Kézre kerítettük a közlegényeket, de Kadhafit meg a többi szövetségesét, akikkel Al Megrahi együttműködött, még nem sikerült elkapni” - nyilatkozta Rosemary Wolf, aki nevelt lányát vesztette el a tragédiában. Wolf úgy véli, az ítélet is bizonyítja, hogy „az egész ügy Kadhafiig nyúlik vissza”. 
A hidegvérrel elkövetett tömeggyilkosságok szimbólumává vált ügy ítéletének kihirdetésekor a brit áldozatok egyik hozzátartozója, a 64 éves Dr. Jim Swire rosszul lett a tárgyalóteremben. 
A rekordhosszúságú tárgyalást független országban, a korábban amerikai légierőbázisul szolgáló hollandiai Camp Zeistben tartották meg a skót jogrendnek megfelelően. A nyolc hónapig tartó tárgyalás folyamán a bíróság több mint 230 tanút hallgatott ki. A per költségei a számítások szerint elérik a hatvan millió angol fontot (mintegy huszonhat milliárd forint). Tony Blair brit miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az ítéletet követően a líbiai kormány teljes kárpótlást fog fizetni a családoknak. (Hetek)