Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Le akarták lőni a Holdat

Törökországban a rendőrök letartóztattak nyolc embert, amiért a múlt heti holdfogyatkozáskor a Holdra lövöldöztek. Elmondásuk szerint csak egy hagyományt követtek. A Hurryet c. lap jelentette, hogy a rendőrök gyorsan őrizetbe vették a férfiakat Kahramanmaras város délkeleti részén, és elkobozták pisztolyaikat. A jelentés semmit nem mond azonban a hagyományról. A város egyik vallási vezetője azt nyilatkozta, hogy a holdlövészet minden vallási alapot nélkülöző tradíció. Ő csupán imádkozásra bíztatta a híveit a holdfogyatkozás ideje alatt. (Reuters)


Azért a majom az úr

Az indiai kormányhivatalokban nem az emberek, hanem a majmok az urak: mivel a hindu vallásban a majom szent állat, a vallási tisztelet miatt az állatok háborítatlanul randalíroznak az irodákban, ételt lopnak, fontos iratokat tépnek szét. Az indiai hatóságok szerint az állatok már megfordultak a hadügy-, a pénzügy- és a külügyminisztérium helyiségeiben, de a miniszterelnök irodájában is látták már őket. A hatóságok tehetetlenek az invázióval szemben, az állatvédők szerint a majmok az erdőirtás miatt menekültek a városokba.
A becslések szerint közel tízezer majom garázdálkodik szabadon a kormányzati épületek közelében. A régi gyakorlat - elfogni a majmokat és a szomszédos országoknak ajándékozni - már nem alkalmazható, ugyanis a szomszédos országok is sokat bajlódnak a népes majomsereggel. Két évvel ezelőtt már tárgyaltak a probléma megoldásáról, a magas szintű találkozón a külön majompark létesítésétől egészen a majom-fogamzásgátlásig számos ötlet felvetődött, ám gyakorlatilag egyet sem valósítottak meg. 
A kormányzati alkalmazottak kövekkel és botokkal felfegyverkezve sétálnak az épület folyosóin, és eddig a védekezés bevált: a randalírozáson túl embereket nem sebesítettek meg a majmok. Az állatvédők szerint nem a növekvő majomszám, hanem a gyorsan szaporodó ember jelenti a legfőbb gondot. „Elűztük őket otthonukból, elvettük gyümölcseiket, kitiltjuk őket az erdőkből, így ők a városban találnak menedéket” - nyilatkozta a Reutersnek Iqbal Malik aktivista. (Index)