Vissza a tartalomjegyzékhez


Angol betegek

Egy felmérés szerint a munkahelyi stressz, a depresszió és az emberi közösség hiánya igen megnöveli az emberek esélyét a szívkoszorúér-megbetegedésre. A boldogtalanság miatt az emberek rossz szokások rabjaivá válnak, mint például a dohányzás, az italozás, a nassolás és a TV előtti „elfekvés”, hangsúlyozza a Brit Szív Alapítvány által közzétett felhívás. A megkérdezettek egyharmada számára a munkahelyi stressz jelent gondot, míg a felmérésben résztvett hölgyek 18 százalékánál, és a férfiak 13 százalékánál súlyos depresszió játszik szerepet. 

Az alapítvány által közzétett statisztika első ízben becsülte meg az egyes szívbetegségben elhunytak arányát a különböző kiváltó okok alapján. A felmérés eredményei között megjegyezték, hogy nehéz volt megállapítani valójában hány elhunyt életében játszott szerepet a boldogtalanság vagy a depresszió. Azonban kutatások bebizonyították, hogy például egy szívinfarktus után lévő lábadozó, de depressziós betegnek sokkal nagyobb esélye van egy újabb infarktusra, mint egy nem depressziós betegnek. A felmérés rámutatott arra is, hogy a sok stresszel járó foglalkozások, ahol a munkavállaló nagyfokú önállóságot élvez 50 százalékkal megnöveli a szívkoszorúér-betegségre való hajlamot. A kutatók hangsúlyozzák, hogy évente körülbelül 135 ezer a szívbetegségben elhunytak száma, amely rendszeres sportolással 12 ezerrel csökkenthető lenne. 
Kormányzati szinten tettek az ügy érdekében Angliában, mivel a kincstárnak évente tízmillió fontjába kerül az egészségügy finanszírozása. Javasolták például, hogy a felnőttek hetente minimum öt alkalommal naponta fél órát gyalogoljanak vagy kerékpározzanak. A kormányjavaslatot az anyagiakon túl az indokolja, hogy a világon Anglia vezeti a szívbetegségben elhunytak listáját, aminek száma a statisztikák szerint 1998-ban 250 ezer volt. (Ananova)