Vissza a tartalomjegyzékhez


Újságolvasás óra az iskolákban

Hétfőtől az olasz középiskolák 3732 osztályában új tantárgyat tanítanak a diákoknak: az újságolvasást. A kezdeményezéssel még szeptemberben állt elő a fiatal lapkiadók közvélemény-kutató szövetsége, amely megnyerte az ügynek az egyik legnagyobb lapkiadót, a Rizzoli-Corriere della Serát (RCS), akárcsak a lapkiadók nyomdai egyesületét. Felhívásukra öszszesen 3732 osztály válaszolt mintegy százezer tanuló képviseletében, az érdeklődők között gimnáziumok és szakközépiskolák egyaránt szerepeltek. 

A fiatal lapkiadók és az iskolák között született megállapodás alapján a kezdeményezők osztályonként öt-öt példányt bocsátanak a diákok rendelkezésére két országos napilapból, nevezetesen a Corriere della Serából és az Il Giornóból, a toscanai és Emilia Romagna-i tanintézeteknek pedig ugyanennyi helyi újsággal kedveskednek. Az iskolák cserébe vállalták, hogy hetente egy órát szentelnek az önkéntes alapon beiktatott új tantárgynak, az újságolvasásnak. Lehetővé teszik tanáraik számára, hogy sajtóismereti tanfolyamon vegyenek részt, ezenkívül biztosítják, hogy a diákok rendszeresen kitöltsék a tantárggyal kapcsolatos kérdőívet, amely a kiadók számára az értékelés alapjául szolgál. Az órákon a tanulók nemcsak olvassák az adott lapokat, hanem a tanárok irányításával megbeszélik azok tartalmát. Az ötletet az olasz sajtó nehéz helyzete hívta életre. Húsz évvel ezelőtt Itáliában még hatmillió-nyolcszázezer példányt adtak el napilapokból, mára egymillióval csökkent ez a szám. Az újságolvasóknak mindössze harminc százaléka fiatal, de közülük is csupán kilenc százalék hajlandó a bűnügyi krónikákon és a sportcikkeken túl mást is elolvasni. 
Az újfajta tanóra nemcsak a fiatalok érdeklődését hivatott felkelteni a nyomtatott betű és a napi események iránt, hanem a tájékoztató szakma számára is támpontot nyújt majd azzal kapcsolatban, hogy miként vélekednek a mai fiatalok korunk sajtójáról. (MTI)