Vissza a tartalomjegyzékhez

Kőszegi Anita
Egy nescafé a netcaféban

A Magyarországon még csak pár éve megjelent internetkávézók hatalmas lépést jelentenek a világháló térhódításában. Az internetes szolgáltatásokkal élni vágyók ezentúl már nincsenek otthonhoz vagy munkahelyhez kötve, mivel bárhol a világon bármikor betérhetnek egy cybercaféba, ahol elolvashatják e-mailjeiket, informálódhatnak a nap legfrissebb híreiről, vagy játszhatnak egy menetet - mindezt pedig egy csésze gőzölgő netkávé mellett!


Nagy a látogatottság Fotó: MTI

Összekötni a kellemest a hasznossal, és ebből még üzletet is csinálni - az ötlet nem olyan rég, 1991-ben jutott eszébe egy San Franciscó-i honpolgárnak, melynek eredményeképp megszületett az első internetkávézó. És hogy az ötletben volt fantázia, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ez alatt az idő alatt háromezer nyilvántartott cybercafé nyílt szerte a világon.
Sikerük titka főleg abban rejlik, hogy hihetetlenül felgyorsult világunkban egyre több és több emberben született meg az igény, hogy az internetet ne csak otthonában vagy munkahelyén használhassa, hanem akkor is, amikor épp a kettő között van, és kedvezőbb áron, mintha azt a saját internetes PC-jéről tenné. 
A „nagyság” egyik velejárója, hogy az internetkávézók egyre inkább elveszítik kezdeti kávézó jellegüket, és kinövik magukat egy hatalmas gépteremmé. A világ egyik legnagyobb internetkávézó-lánca, az angliai easyEverything csak Londonban - kihasználva a méretgazdaságosság közgazdasági alapelveit a gyakorlatban - például háromezer, a legprofesz-szionálisabb programokkal felszerelt gépet üzemeltet, melyek a nap 24 órájában állnak a felhasználók rendelkezésére. Az internet-elérhetőségen és a snack bárok szolgáltatásain túlmenően nyomtatási, fénymásolási, szkennelési és CD-írási szolgáltatásokat is nyújtanak.
Külföldön az internetkávézók látogatóinak többsége a 16-35 év közötti korosztályhoz tartozik, akik a kínált szolgáltatásokból főként az e-mailezést, chatelést, a játékprogramokat, az utazási- és sportweblapokat, valamint az internetes vásárlást és az általános szörfölést részesítik előnyben attól függően, kinek milyen az érdeklődési köre. Az internetkávézókban jellemzően megfordulnak üzletemberek, turisták és diákok is, akik átmenetileg vagy időszakosan nem tudnak saját PC-jükhöz hozzáférni, és szükségük van e-mailjeik rendszeres átfutására.
A külhoni internetkávézók szolgáltatásait szinte teljes mértékben nyújtják a magyarországiak is, de egyelőre kevésbé „nagyüzemi” jelleggel. A kínálat még nem oly nagy, viszont a fővárosban már bizonyára mindenki megtalálhatja a maga szája íze szerint valót. Egyes helyeken az internetezés és a fentiekben is említett, kapcsolódó szolgáltatások kerültek előtérbe, a snack bárt pedig kávé- és italautomaták helyettesítik. Léteznek továbbá olyan helyek is, jobbára szórakoztató-centrumokban, ahol bővebb menülap, élő zene vagy játékautomaták is várják az érdeklődőket. Ide leginkább szórakozni mennek a fiatalok, és mintegy melléktevékenységként a játékprogramokat is kipróbálják.
A hazai netcafék látogatóit főként a gimnáziumi és az egyetemi diákság adja, s kevesebb közöttük a már dolgozó fiatal. A suliban vagy könyvtárban lévő gépek ugyanis általában lassabbak, kevésbé jól felszereltek és túlzsúfoltak. E speciális kávézók iránti igény előreláthatóan csak nőni fog, hiszen kevesen rendelkeznek otthoni PC-vel, s ha mégis, többnyire nem olyan felszereltségűvel, mint ami ezeken a helyeken található.
Amelyik kávézó kevés géppel rendelkezik, oda inkább törzstagok járnak vissza, itt egyébként időpontot kell egyeztetni. A sok géppel felszerelt helyeken - mint például a Kecskeméti utcai - általában mindig lehet találni szabad PC-t. A turisták és külföldiek leginkább a Vistát használják, ott szinte mindig teltház van.
Kedvcsinálóul, illetve, hogy a választás könnyebb legyen, íme egy kis ízelítő néhány magyarországi internetkávézóról:

BudapestNet Internet Café 
(V,. Kecskeméti u. 5. 328-0292) Nyitva mindennap: 10-22 óráig. Árak: 10 perc: 150,-Ft; 30 perc: 350,-Ft; 1 óra: 700,-Ft. Bérletváltási lehetőség. 
Szolgáltatások: 35 gép, ezért nincs várakozás; valamint színes nyomtatás, szkennelés, fénymásolás, számítógépszerviz, CD- írás, szakértői segítség; kávé- és italautomaták. 
Cyber Sushi Internet Kávézó és Oktatási Központ (Rózsakert Bevásárlóközpont, II., Gábor Áron u. 74-78. • 391-5871) Nyitva mindennap: 9-01 óráig. Árak: 1 óra: 600,-Ft. Bérletváltási lehetőség. Szórakozóhely, étterem és játékterem egyben 
Mathias Rex Internet Café 
(Baross u. 4. • 338-4417) Nyitva hétközben: 10-02 óráig, hétvégén 10-22 óráig. Árak:10,-Ft/perc, diákoknak kedvezmény.
VISTA Café (V. Paulay Ede u. 7-9. • 267-8603) Nyitva hétközben: 8-23 óráig, szombaton: 10-23 óráig, vasárnap: 10-20 óráig. Árak: 600,-Ft/óra.
VIDÉK:
Internet Club (Debrecen, Tímár u. 15.) Nyitva mindennap: 9-21 óráig. Árak: 480,-Ft/óra, diákoknak féláras kedvezmény.
Internet Café & Club (Győr, Liszt F. u. 20. • 96/317-675)
Internet Galéria (Miskolc, Rákóczi u. 2. • 46/500-687)
Nyitva mindennap: 9-17 óráig. Árak: 175,-Ft/30 perc
Cyber Café Z. Nagy (Szeged, Dugonics tér 11. • 62/425-816) 
Nyitva mindennap: 9-24 óráig. Árak: 500,-Ft/óra.
Veszprém Internet Café 
(Veszprém, Rákóczi u. 5.) 
Nyitva mindennap: 8-20 óráig. Árak: 600,-Ft/óra.