Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Kis hírek a nagy foci világából

Biztató hírek érkeznek a lábadozó Ronaldóról. Franco Combi, az Internazionale orvosa Rio de Janeiróban járt a térdműtétje után gyógyulófélben lévő játékosnál, és megállapította, hogy a brazil csatár állapota szépen javult: „Ronaldo térde nagyszerű állapotban van, minden a Saillant professzor által felvázolt forgatókönyv szerint halad. A játékos nagy elszántsággal készül, bár egyelőre korai lenne bármilyen időpontot kitűzni a felépülésére.” Ronaldo egyébként legközelebb február 25-én utazik kontrollra Párizsba, és csak azután dönti el, hogy Milánóban vagy Brazíliában folytatja-e a lábadozását.


Martin Palermo a valenciai repülőtéren. Sárgára tett Fotó: Reuters

Az Internazionale Marco Tardelli vezetésével jelenleg a 12. a Serie A-ban, tizenöt ponttal lemaradva a listavezetőtől, de csak négy pontra a kiesést jelentő pozíciótól. A madridi As című sportlap szerint Massimo Moratti, az Internazionale elnöke már utasítást adott embereinek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Valenciát jelenleg edző Hector Cúperrel. Az argentin tréner viszonya a spanyol klub szurkolóival alaposan megromlott az elmúlt időben, miután a Valencia a harmadosztály alján szerénykedő Guadix ellenében kiesett a kupából, majd a bajnokságban a Deportivo La Corunától elszenvedett vereséget követően a vezető pozíciót kénytelen volt átengedni a Real Madridnak.
A France Presse szerint Zinedine Zidane előszerződést írt alá a Real Madridhoz. A szerződésben állítólag benne foglaltatik, hogy a francia világsztár más hispán egyesülethez nem szerződhet.
A Bayern München visszautasította a Barcelona 36 millió márkás ajánlatát, amelyet a bajor csapat védőjéért, Samuel Kuffourért kínált. „Hogy őszinte legyek, elgondolkodnék azon, menjek vagy maradjak?” - mondta a Spanyolországban edzőtáborozó Bayern ghánai játékosa. Kuffourt 2003 júniusáig köti szerződés a müncheni együtteshez, és Ottmar Hitzfeld vezetőedző kijelentette: addig semmiképpen sem engedi el a védőt. Ronald Koeman, a holland válogatott egykori kitűnősége szerint hibát követtek el volt klubjának, a Barcelonának a vezetői, amikor elengedték Luis Figót a rivális Real Madridhoz. „Óriási baklövésnek tartom a portugál játékos eladását - nyilatkozott Koeman. - Távozásával nem csak gyengültünk, de legnagyobb ellenfelünket, a Realt erősítettük meg.” Az aranylabdás Figo júliusban - akkor rekordnak számító 56,1 millió dollárért - szerződött a fővárosi csapathoz. Szintén a Madridhoz kötődő hír, hogy Emilio Butragueňo visszatér a királyi klubhoz, és ott dolgozik tovább. Jorge Valdano társaságában a labdarúgó szakosztály irányítása lesz a feladatuk.
Az átigazolási szezon legnagyobb szenzációját a Villarreal együttese szolgáltatja. Míg mindenki a Barcelonára vagy a Real Madridra, esetleg valamelyik egyéb nagyobb klubra figyelt, addig a „sárgák” bebiztosították maguknak Martín Palermót. A hír hatalmas port kavart, sokan először hírlapi kacsának minősítették, de igen hamar bebizonyosodott, hogy Fernando Roig, a Villarreal elnöke igazából nem a levegőbe beszélt, a klub átutalt 140 millió pezetát - amely Palermo vételárának az első tizede - a Boca Juniors számlájára. A fennmaradó összeget további részletekben fizeti ki a Villarreal, de a megállapodás értelmében addig is a klub mezébe öltöztetheti az argentin sztárt. 
A futballbirodalomnak számító németeknél sem állt meg az élet. Christoph Daum, a Bayer Leverkusen egykori vezetőedzője nemigen számíthat a német klubok ajánlataira - derül ki egy német napilap felméréséből. Az újság körkérdést intézett az élvonalbeli egyesületek vezetőihez, hogy alkalmaznák-e a korábbi kokainfogyasztását végül pénteken nyíltan is beismerő szakembert, és a tizennyolc klubelnök közül mindössze hárman mondanának igent az ajánlatra: az Energie Cottbus - itt játszik Vasile Miriuta, Sebők Vilmos és Mátyus János -, az 1860 München és a Borussia Dortmund szakvezetője. A Dortmundhoz kapcsolódik még a hír, hogy a klub két évvel, azaz 2004. június 30-ig meghosszabbította a ghánai válogatott Otto Addo szerződését.
Egyre valószínűbb, hogy Marko Rehmer, a Hertha BSC válogatott védője a szezon végén távozik Berlinből. Korábban arról cikkeztek Németországban, hogy a Juventus és a Fiorentina akarja megszerezni Király Gábor és Dárdai Pál csapattársát, ám a legújabb információk szerint a londoni Arsenal lesz a befutó. Angol források szerint az „ágyúsok” konkrét tárgyalásokat folytatnak a játékossal, és az angolok a Hertha által kért 17 millió márkát is hajlandóak kifizetni.
Dennis Bergkamp, az Arsenal holland csatára 2003-ig meghosszabbította a szerződését. „Ez életem utolsó szerződése, szinte biztos vagyok benne, hogy az Arsenalból vonulok vissza” - nyilatkozta a 31 éves támadó, aki 1995-ben az Internazionalétól igazolt Londonba. A ködös sziget további híre, hogy Sir Alex Ferguson, a Manchester United 2002 nyarán leköszönő menedzsere kijelentette, hogy visszavonulása után szívesen lenne a klub utazó nagykövete. „A klub egy nagyszabású, világméretű labdarúgóképző programot tervez, ami azt jelenti, hogy lesz iskolánk például Dél-Afrikában, Kínában és egyéb távol-keleti országokban. Ezeket az országokat fogom meglátogatni, körülnézek és eldöntöm, hol érdemes belekezdeni a vállalkozásba. Azonban ez csak évi harminc napot venne igénybe, máskor teljesen szabad lennék” - nyilatkozta a kilencvenes évek legsikeresebb menedzsere.
A Chelsea mostanság nem a legjobb napjait éli. A londoniak jelenleg a kilencedik helyet foglalják el a táblázaton, és bizony a klubvezetőség sokkal fényesebb jövőképet rajzolt fel az idény elején. Gianluca Vialli távozott az idény közben, Claudio Ranieri érkezett a helyére, és az új edző természetesen új elképzeléseket hozott magával. Azokban pedig nem volt helye Frank Leboeufnek. Így nem lehet azon csodálkozni, hogy a világ- és Európa-bajnok középhátvéd az első kínálkozó lehetőség alkalmával továbbállt. Új egyesülete a francia bajnokságban bukdácsoló, mindössze tizennegyedik AS Monaco. Leboeuf, elmondása szerint, könnyen azonosulni tud új klubjával: „Hasonló helyzetben vagyunk; hónapok óta én és a Monaco is csak keressük önmagunkat.” Ranieri, a csapat mestere továbbra is számít viszont Gianfranco Zolára. A mester kérésére ugyanis a csapat szakmai vezetősége újabb egy évre szóló szerződést kínál a kis olasznak. De nemcsak a Chelsea olaszairól hallani egyre többet, hanem Luca Toniról is. Rinaldo Sagramola, a Vicenza szakmai igazgatója arról számolt be, hogy a 23 éves csatárral a Tottenham Hotspur megbízottai személyesen akartak tárgyalni, míg a West Ham United képviselői még egyszer megnézik kiszemeltjüket. A hórihorgas csatárt azonban a Manchester Uniteddel is hírbe hozták. Magyarul az olasz labdazsonglőrök igen kapósak lettek Angliában.