Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Rommá lett bádogváros

Több mint 680 áldozata és 2500 sebesültje van annak a Richter-skála szerinti 7,6 erősségű földrengésnek, amely a múlt hét végén történt El Salvadorban. A szomszédos Guatemalában nyolcan vesztették életüket. A mentőalakulatok becslése szerint 1200 ember tűnt el a rengést követő földcsuszamlásban. 


Salvadori látkép a földrengés után. A szegények szenvedték meg leginkább Fotó: Reuters

„Soha nem megyek vissza oda” - mondja a húszéves Blanca Estela Escobar, akinek otthonát teljesen összerombolta a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés. Blanca jelenleg egy menekülttáborban lakik kétéves kislányával; az újjáépítésre nincs pénze. Rajta kívül mintegy 46 ezren vesztették el otthonukat a múlt szombati földrengésben. 
„Soha nem láttam ehhez hasonlót. Elképzelhetetlen, hogy valaki túlélte volna” - nyilatkozta Francisco Flores, El Salvador elnöke. Az egyik leginkább sújtott terület a fővárossal összeépült Santa Tecla volt: a földrengés következtében a szegényesebb kivitelű házak kártyavárként omlottak össze, míg a közelükben álló, modern szerkezettel készült épületek gyakorlatilag érintetlenül maradtak. 
A rengések következtében bekövetkező földcsuszamlások ezreket temettek maguk alá, ám a mentési munkálatokat jelentősen megnehezítették a néha 5-ös erősséget is elérő utórengések.
Hivatalos adatok szerint a törmelék alól mintegy 700 holttestet ástak ki. A tragédia következtében számos út járhatatlanná vált, a vízvezetékek megrongálódása miatt pedig mintegy hárommillió ember maradt ivóvíz nélkül. Az előzetes becslések szerint a keletkezett kár meghaladja az egymilliárd dollárt. 
A baloldali ellenzéki párt egyik személyisége, Oscar Ortiz arra figyelmeztetett, hogy korábbi katasztrófák során a külföldi segélyek jelentős része kormányhivatalnokok zsebébe vándorolt, s félő, hogy ezúttal is hasonló lehet a segélyek sorsa, mivel a kormány máris bejelentette: minden külföldi segítséget felügyelni kíván. 
El Salvadort a közelmúltban a számos természeti katasztrófán kívül egy tizenkét évig tartó súlyos polgárháború is sújtotta, amely során mintegy 80 ezren vesztették életüket. 


Forgatókönyv apokalipszisre

Izraeli szakértők szerint a következő ötven év során apokaliptikus földrengés várható a közel-keleti országban. A becslések szerint a rengés várhatóan mintegy 10 ezer ember életét fogja követelni, 22 ezren sebesülnek meg, a keletkező kár pedig meghaladhatja az ötmilliárd dollárt. Az adatokat a héten hozta nyilvánosságra Benjamin Ben Eliezer hírközlési miniszter. A lehetséges katasztrófával kapcsolatos legnagyobb problémát jelenleg az okozza, hogy egy kormánynyilatkozat szerint egyelőre nem tisztázott: egy ekkora méretű katasztrófa esetén valójában ki lesz felelős az intézkedésekért. 
Az információ ismeretében a kabinet azt tervezi, hogy 50 millió izraeli sékelt fordít kutatási és fejlesztési programokra a következő öt év során. Az oktatási minisztérium pedig a már tavaly óta az iskolákban sikeresen működő, a földrengés esetén teendő feladatok gyakoroltatását oktató tanfolyamok megismétlését tervezi.
Az izraeli Szeizmológiai Intézet Geofizikai Részlegének vezetője, Dr. Avi Shapira úgy véli: a kérdés nem az, hogy megtörténhet-e egy ilyen földrengés, hanem az, hogy mikor kerül rá sor. Egy Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés hatását Jeruzsálemtől Haifáig lehetne érezni, ami a szakértők szerint több százezer otthon veszélybe kerülését jelenti.