Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Vezeklő sztárok

Indiában egy hete zajlik a negyvenkét napig tartó, Kumbh Mela elnevezésű hindu vallási zarándoklat. A kétévenként megrendezésre kerülő ünnepre - amelyet a történelem legnagyobb tömeget megmozgató eseményeként hirdetnek - a szervezők idén összesen mintegy hetvenmillió látogatót várnak. A fesztiválra több hollywoodi sztár is Indiába utazott.


Hindu zarándokok a Gangesznél. Hetekre megáll az élet Fotó: Reuters

Életfogytiglani némaságot fogadó aszkéták, hitük kifejezéseként meztelenül a Gangeszben megmártózó szent emberek, száraz gallyhoz hasonlóan összeaszalódott, éveken keresztül a magasba tartott karok - a külföldi tévéstábok számára megannyi látványosság a negyvenkét napig tartó indiai Kumbh Mela fesztiválon.
A hinduk által szent emberként tisztelt aszkéták zöme testére hamut szórva érkezett az ünnepségre - a hamu az önsanyargatást és a halált szimbolizálja. A hagyományos vezeklésnek egyébként számtalan formája létezik: lehet aludni szöges ágyon, vagy fejjel lefelé lógni a tűz felett, a fejre folyamatosan csepegő víz alá ülni, órákig a napba bámulni, tetszés szerint egy vagy mindkét kart hosszú-hosszú ideig a levegőbe emelni. Akadnak egészen szélsőséges szekták, mint például az Aghori, amelyeknek tagjai bomlásnak induló emberi holttesteket fogyasztanak. A leginkább tisztelt nágák egyáltalán nem viselnek ruhát, barlangokban és az erdőben laknak, és füveket, gyökereket fogyasztanak. Természetesen a fesztiválra ellátogató „szent emberek” zöme hétköznapibb életet él. Esténként szívesen időznek egymás társaságában, békésen szippantgatnak hasissal tömött pipáikból. Körülöttük a levegő ilyenkor teljesen telítődik a szent rituálékhoz is használt marihuána nehéz szagával. 
A The Daily Telegraph tudósítója által szóra bírt Mahant Raghubir Das az elmúlt huszonegy évet azzal töltötte, hogy a tűző nap hevében, egy kis halom tehénürülékből készített tűz mellett meditált. Ebből az időszakból hat évet töltött némaságban, hármat pedig fél lábon állva. „Ez egyfajta vezeklés, amellyel fegyelmezni tudom az elmémet, a szívemet és a lelkemet. Ez segít egyesülni Istennel” - vallja. Egy másik aszkéta, Amrit Giri Baba, hosszú évek óta magasban tartja a karját, amely már teljesen összeaszalódott. Magyarázatként csupán ennyivel szolgál: „Ezt nem mindenki tudja megcsinálni. Ez az én pszichikai erőmből, a sziddhiszből fakad.” A gyakorlati élettől mégsem szakadt el teljesen: bármi további információt csak ötszáz dollárért lett volna hajlandó elmondani. 
A „bölcs aszkéták” legtöbbje nem más, mint egyszerű koldus, és számos csalásra is fény derült már: az egyik szent emberről például kiderült, hogy miután aszkézisből élve eltemette magát, titokban megszökött a „koporsójából”, hogy elvehessen feleségül egy fiatal és csinos lányt. 
A negyvenkét napos esemény csúcspontjait azok a napok jelentik, amelyeken a zarándokok a Gangesz vizében megmártózva szabadulhatnak meg bűneiktől. A szent folyó meglehetősen hideg vizébe belecsobbanók úgy hiszik: a rituáléval megtörhetik a halál és a születés körforgását, megváltást és halhatatlanságot biztosítva a maguk számára. A rituálé során a mintegy ötezer holdon felhangzó hangos imák áhítatát csak a hangosbemondó szakítja félbe egy-két percenként: rokonok keresik az irdatlan tömegben elveszett hozzátartozóikat. 
A fesztivál a világ számos hírességét is Indiába vonzza: a médiahíradások szerint mintegy hétszáz híres vendéget várnak, köztük Madonnát, Sharon Stone-t, Richard Gere-t és Demi Moore-t is. Az eredeti tervek szerint az ő kényelmükről luxuskivitelű sátrak gondoskodtak volna, ám miután a mezítelen nágák heves tiltakozásuk jeléül ülősztrájkot tartottak, a hatóságok bezáratták a sztárváró hajlékokat. A döntéssel valószínűleg nem minden indiai honpolgár ért egyet, hiszen egy egész sor asztrológus, jós és tenyérjós, valamint guru állt volna - kellő honorárium fejében - a hollywoodi sztárok szolgálatára. 
A Kumbh fesztivál eredete egyébként állítólag egy gigászi méretű háborúra vezethető vissza, melyben a hindu istenek harcoltak démonokkal. A küzdelem a halhatatlanságot tartalmazó kancsóért folyt. A harc során Visnu isten csatalova, Garuda, India négy szegletében megállva kiöntött egy keveset az édes nedűből. A fesztivált ezen helyek egyikén tartják.