Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összállítás
Jesse Jackson visszavonul

Nyilatkozatban ismerte el házasságon kívüli gyermeke születését az ismert amerikai polgárjogi és békeaktivista, Jesse Jackson. Szóvivője, John Scanlon útján a baptista lelkész csupán annyit közölt, hogy „nagyon sajnálja” az esetet, és „meghatározatlan időre visszavonul” a közéleti szerepléstől. A 20 hónapja született kislány anyját Jackson az általa vezetett New York-i Szivárvány Koalíció nevű jogvédelmi szervezet irodájában ismerte meg.

Jesse Jackson bocsánatot kért családjától: „Ez most nem a mellébeszélés, a tagadás és az alibik ideje” - üzente nyilatkozatában, amelyben leszögezte: teljes felelősséget vállal tettéért. „Én magam is ilyen körülmények között születtem” - fűzte hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy miért csak most ismeri el házasságon kívüli kapcsolatát, Jackson szóvivője azt mondta: így akarták megelőzni a bulvárlapokat a botrány kirobbantásában.
A demokrata elkötelezettségű Jackson két ízben indult az elnökjelöltségért, de országos ismertséget igazán akkor szerzett, miután a Monicagate tetőpontján 1998 augusztusában a Clinton család meghívta a velük régóta baráti kapcsolatban álló lelkészt, hogy töltsenek egy imahétvégét együtt a válságba került házasságuk helyreállítására. A most közzétett nyilatkozatból kiszámolható, hogy Jackson tiszteletes félrelépése szintén 1998 augusztusában történt.
Jesse Jackson közéleti pályafutása Martin Luther King mellett indult a hatvanas években. Számos polgárjogi kezdeményezés fűződik nevéhez, azonban sok kritika is érte, amikor 1984-ben egy demokrata pártgyűlésen antiszemita megjegyzést tett. Bill Clinton tavaly a legmagasabb amerikai kitüntetéssel, a Szabadság Érdemrenddel jutalmazta munkájáért.