Vissza a tartalomjegyzékhez


Aprópénz

1,2 százalékos reálkereset-emelkedés

A tavalyi év első tizenegy hónapjában változatlanul alacsony volt a reálkereset növekedése: a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében 1,2 százalékos. A versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 14 százalékkal, a költségvetési intézményeknél viszont 11,6 százalékkal nőttek a bérek. Forintban kifejezve ez 86 ezer 550, illetve 82 ezer 140 forintos átlagkeresetet jelent. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi tevékenység, míg legkevesebbet a vendéglátásban, textiliparban és a szociális ellátásban dolgozók kerestek. (MTI)


Adóelőleg-fizetési könnyítés

A mikro- és kisvállalkozásoknak csak 900 ezer forint feletti társasági adóelőleg előírása esetén kell előleget fizetniük az első félévben. A havi adóelőleget fizetőknek csak a 150 ezer, a negyedéves előleget fizetőknek pedig csak a 450 ezer forint feletti részt kell befizetniük az adóhatóságnak. Ehhez azonban február 15-ig nyilatkozniuk kell az adóhatóságnak, hogy mikro- illetve kisvállalkozásnak minősülnek. Ez a rendelkezés azért született, hogy a kis- és középvállalkozások is érezhessék a 10 millió forintig nyújtott beruházási kedvezményt. (MTI)


Sikeres béralku

A munkaadók és munkavállalók 9,7-12,5 százalékos bérajánlást fogadtak el, ami a kormány által prognosztizált inflációval számolva 4, a gazdaságkutatók magasabb inflációs rátájával kalkulálva 1,5 százalék körüli reálkereset növekedést jelent a versenyszférában az idei évre. A közszférában 16-17 százalékos bérfejlesztést ígérnek. (MTI)


Olcsó Budapest

Az Economist Intelligence Unit (EIU) legfrissebb adatai szerint Európában Budapest és Bukarest a legolcsóbb fővárosok. Az EIU elsősorban a vállalatok szempontjából vizsgálja a városok megélhetési költségét, például létfontosságú termékek, szolgáltatások árai alapján rangsorol. Tavaly decemberben Tokió volt a legdrágább város, Európában pedig Belgrád vezeti a listát. A számításoknál New York árait veszik alapul, s mivel az USA-ban emelkedtek a költségek, előbbre léptek az amerikai nagyvárosok, az euró gyengélkedése miatt viszont olcsóbbakká váltak az európai városok. Így például Párizs a 8. helyről a 26.-ra esett vissza. (MTI)


Holokauszt-kárpótlás Ausztriában

Megszületett a megállapodás a holokauszt-áldozatok kárpótlásával kapcsolatban. Az amerikai külügyminisztérium és az osztrák kormány között aláírt dokumentum szerint a már korábban megígért 150 millió dolláron felül az osztrák kormány és a vállalatok további 210 millió dollárt fizetnek az erre létrehozott alapba. Így a vészkorszak túlélői fejenként 7 ezer dollárt kapnak, sőt lehetőség nyílik arra is, hogy 112 millió dolláros külön alapot hozzanak létre, amelyből nyugdíjat folyósítanak. Megállapodtak abban is, hogy Thomas Klestil elnök bocsánatkérő levelet fog közzétenni a náci uralom idején az osztrákok által elkövetett cselekedetek miatt. Ausztria pénzt ígért a zsidó temetők rendbehozatalára, az elrabolt műkincsek visszaadásának felgyorsítására, és 25 millió dollárt szánnak a be nem váltott biztosítási kötvényekkel rendelkezők kárpótlására. (MTI)