Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Államháztartási hiány Szándékos torzítás

Mintegy hatmilliárd forinttal lett nagyobb a tervezettnél az államháztartás 2000. évi hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint. A deficit így a GDP 3,5 százalékát teszi ki, ami megegyezik a prognózisokkal. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ha a kormány decemberben nem különít el százmilliárd forintot - amit egyébként csak idén fog elkölteni -, a hiány jelentősen kisebb, a GDP 2,8-2,9 százaléka lehetett volna. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) végleges adatai szerint 5 milliárd euróval kedvezőbben alakult a novemberi folyó fizetési mérleg hiánya mint az előzetes számítások.

A kabinet december 19-i ülésén 40 milliárd forintot tett félre a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek emelésére, 35 milliárd forintot juttatott az ÁPV Rt.-nek, 19,5 milliárd forintot pedig a bérlakásprogram kiadásaira. Erre azonban nem volt felhatalmazása, mivel a hatályos törvények szerint kiadási jogcímet csak az Országgyűlés határozhat meg, az államháztartási törvény alapján pedig a költségvetési többletbevételeket automatikusan a hiány mérséklésére kell fordítani. Az említett intézkedésekre a parlamentnek jelen helyzetben csak a zárszámadáskor, idén ősszel van lehetősége utólag felhatalmazást adni. Szekeres Imre, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke szerint a kormány törvényellenesen döntött a fenti kiadásokról, ezért a bizottság következő ülésén vizsgálatot fog kezdeményezni. Elemzők véleménye szerint sem szerencsés a hiány ilyen módon történő tologatása, mivel így nem kapunk reális képet az államháztartás helyzetéről. A „kreatív” könyvelés célja egyébként minden valószínűség szerint az idén várható romlás eltussolása, hiszen a 2001-re tervezett 3,4 százalékos hiány így alacsonyabb lesz a tavalyinál, megőrizve ezzel a hiány csökkenésének tendenciáját.
A jegybank végleges adatai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya novemberben 283 millió euróval zárt, és az év első tizenegy hónapjában összesen 1 321 milliárd euró volt a deficit, ez 83 milliárd euróval kedvezőbb, mint egy évvel korábban.