Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Euró-szkeptikus Európa

Többségbe kerültek azok az uniós polgárok, akik elégedetlenek az euróval - derül ki a novemberben végzett felmérésből. Az unió területén 6600 tizennyolc évesnél idősebb polgárt kérdeztek meg az új valutával kapcsolatos véleményéről. Az eredmény meglepő volt, a másfél évvel korábbi közvélemény-kutatás során még csak 36 százalék gondolkodott elutasítóan, mára viszont 52 százalékra ugrott az arányuk.

A legcsalódottabbak a németek, 66 százalékuk sajnálja erős valutájukat, és arányuk közel 20 százalékkal növekedett az előző felmérés óta. A spanyoloknak és az euróhoz a napokban csatlakozó görögöknek nem egészen fele máris elégedetlen az új valutával. A franciák, az olaszok és a hollandok körében néhány százalékkal ugyan, de meghaladja az „inkább elégedettek” tábora az „inkább elégedetlenekét”. A kivételt egyedül Luxemburg adja, ahol 72 százalékban elégedettek az euróval. Nagy-Britanniában a lakosság 60 százaléka örömét fejezte ki amiatt, hogy nem csatlakoztak az euróövezethez, megtartva ezzel a hagyományos uniószkepticizmusukat. 
Az elégedetlenség fő oka az újszülött valuta hosszú távú gyengélkedése a dollárhoz képest: két évvel ezelőtti bevezetése óta közel 30 százalékkal csökkent az értéke. A kérdőív kérdéseire válaszolókat az sem bizonytalanította el, hogy az utóbbi hónapokban erősödött az euró, alig maradva el a dollár árfolyamától.