Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Szépséges műférfiak

A férfiasság fogalma számottevő változáson ment át az utóbbi évtizedekben, s ebben nem kis szerepe van annak, hogy a mai világban egyre meghatározóbbá válik az ember külseje. Mindennek tükrében érthetővé válik, hogy az esztétikai okokból végzett palasztikai sebészet iránt immár nemcsak a hölgyek tanúsítanak fokozott érdeklődést, hanem az urak is - számolt be a jelenségről nemrégiben a Le Monde című francia napilap. 


Öregedés kizárva 

Korunk férfija felfedezte magának az esztétikai sebészetet, bolondul a zsírleszívásért és a ránctalanításért. A jelenség egyre inkább tömegméreteket ölt: francia plasztikai sebészek becslése szerint minden ötödik női páciensükre egy férfi jut - számuk így háromszor annyi, mint tizenöt évvel ezelőtt, bár egyes szakemberek szerint a valóságban jóval több férfi kliensről van szó. Az érintettek röstelkedése ellenére egyre elfogadottabbá válik, hogy az emberek minden eddiginél nagyobb gondot fordítanak a külsejükre. A férfiak szépségsebészet iránti fokozott érdeklődésével egyidejűleg gomba módra szaporodnak a női lapok és kozmetikumok mintájára előállított, uraknak szánt szépségápolási cikkek és magazinok is. A szép fiatal arcot / testet piedesztálra állító világban már nem lehet ezt a jelenséget egyszerűen a férfiak elnőiesedésének betudni. (Negyven fölötti hollywoodi sztárok egyébként nemrégiben érdekvédelmi szervezetbe tömörültek, s a munkához való jogot követelik, mondván a mai világban a kor hátrányt jelent; mint kinyilvánították, elegük van abból, hogy kénytelenek rendre átváltoztatni magukat sebészekkel és kozmetikusokkal.)
A sebészek elmondása szerint a plasztikai beavatkozást kérő férfiaknak többféle indoka lehet.
A leggyakoribb ok a kopaszság, a problémák többsége viszont mindkét nemnél azonos fajsúlyú, ilyen az elálló fül, a súlyfelesleg vagy a ránc, az öregedés. A tapasztalatok szerint a férfiaknak elég sajátos komplexusaik is vannak: a nőkkel ellentétben aggodalmaik középpontjában igen gyakran az orruk áll. Az egyik megszólaltatott orvos szerint az orr a férfiaknál egy igen „speciális” szerv, az identitás alappillére, ami szerintük nem csekély gyanakvást tud kelteni a kívülállóban. A szakember egyenesen azt állítja, hogy az orra vonatkozó kérés esetén a skizofrénia valamelyik típusa valószínűsíthető a páciensnél. 
Mi több, a sebész állításait megerősíti a pszichiáter is, aki szerint eleve meg kell különböztetni az „ártalmatlanabb”, azaz a fiatalító, enyhébb beavatkozásokat igénylő eseteket a zavaros identitású páciensektől, akik önazonosságuk elnyerését remélik egy többnyire igen komoly műtéti beavatkozástól. Számos kliensnél a különféle testkorrekciós igények mögött valójában pszichiátriai jellegű problémák állnak.
Egy-egy ilyen fiatalító-átalakító műtét sokszor nem kis tortúrát (és költséget) jelent: zsírleszívást a test egyik részén, majd befecskendezést a másikon, bőrtranszplantációt, ráncfelvarrást, szilikonbeültetést, komplex utókezeléseket, miegymást, s mindezzel együtt rohamosan nő az igény ezekre az operációkra. A férfi szépségsebészet témájának egyik jeles szerzője, Sylvie Abraham szerint a plasztikai beavatkozást igénylő urak leginkább munkahelyi elvárásokra hivatkoznak, amikor felkeresik a klinikát; bejelentkezésük fő oka az öregedés, a ráncok, a dupla tokák. Sok jel mutat arra, hogy a munka világában valóban egyre fontosabbá válik a megjelenés, mindinkább fölülmúlva a szakmai kompetenciát is, miközben a fiatalság válik a fő erénnyé. 
A vonzó hamvas külső alapkövetelménnyé válik mindkét nemmel szemben, s nemcsak a munkahelyeken, hanem a magánéletben is. Ez jól mutatja, mennyire megváltozott az elmúlt száz év alatt az eszményi férfiról alkotott hagyományos kép - állítják egyes szociológusok. A különböző nemek külseje közti különbségek jócskán elhalványultak az utóbbi harminc évben, az uniszex és az egyenméretű ruha teszi ma az embert, az egyéni kinézet, a fiatalság látszatának megőrzése pedig mindenki számára egyformán fontos lett. Csak az a kérdés, hogy testünk elvárások szerinti gondozása mikor csap át a külcsín kegyetlen zsarnokságába.