Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt, Somorjai László
Szégyenletes törekvések

Bárdossy László egykori miniszterelnök rehabilitációja beleillik abba az egyes jobboldali politikusok által az elmúlt években aktuálpolitikai érdekekből szorgalmazott és támogatott történelemhamisítási trendbe, amelynek az a célja, hogy idealizálja és pozitív színben tüntesse fel a jobboldal számára forrásként szolgáló Horthy-korszakot - állítják neves történészek. 

A Magyar Igazság és Élet Pártja perújrafelvételi kérelmet juttatott el a legfőbb ügyészhez Bárdossy ügyében. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mély megdöbbenéssel értesült a szándékról, és akár nemzetközi szintű tiltakozást is kilátásba helyezett. „Bárdossy László a II. világháborús magyar történelem egyik legsötétebb figurája. Döntésével sok százezer zsidó hittestvérünket kergette a halálba” - fogalmaz közleményében a Mazsihisz.
„Az a politikus és párt, amelyik Bárdossy ügyét pusztán vitatható történelmi kérdésként próbálja beállítani, súlyos potenciális veszélyforrást jelent a békés magyar jövő számára” - áll Demszky Gábor főpolgármester lapunknak is eljutatott állásfoglalásban. 
Beleillik abba, az egyes jobboldali politikusok által az elmúlt években aktuálpolitikai érdekekből szorgalmazott és támogatott történelemhamisítási trendbe, amelynek az a célja, hogy idealizálja, és pozitív színben tüntesse fel a jobboldal számára forrásként szolgáló Horthy-korszakot - mondta a Heteknek Litván György történészprofesszor, aki szégyenteljesenek nevezte ezt a törekvést. Nemcsak a MIÉP marasztalható el, hanem a kormányzat is, hiszen jelenleg is megtekinthető a Nemzeti Múzeumban egy, a Horthy-rendszert pozitív színben bemutató kiállítás és az 1998-ban alapított XX. Századi Intézet is élen jár ebben a folyamatban. 
A jelenség egyértelmű: az egykori antifasiszta személyiségeket igyekeznek kompromittálni, miközben a nácikkal kollaboráló, fasiszta és félnáci figurákat pedig nemzeti érdekeket képviselő politikusként bemutatni. Bárdossy esetében ez azért is ellentmondásos, mert az ő ideje alatt például - amellett, hogy elfogadták a harmadik zsidótörvényt - 120 ezer magyar katona vesztette életét teljesen értelmetlenül a Donnál. Bárdossy így egy valóban nemzetvesztő korszakot szimbolizál - ahogy Horthy is -, amely ugyan parlamentárisnak volt nevezhető, de demokratikusnak egyáltalán nem. Ugyanis az akkori ellenzéknek semmilyen beleszólása nem volt a folyamatok alakulásában. Jellemző a nevezett politikusok korszakára: az ő idejükben negatív jelzőként, becsmérlésre szolgált a demokrata szó. 
Litván szerint most az a fő kérdés, hogy a magyar illetékesek miként reagálnak erre a szégyenteljes rehabilitálási kísérletre, amely egyben veszélyes precedenst teremthet.
Karsai László történész emlékeztetett, hogy Bárdossy rehabilitálási kísérlete már korábban eszmei síkon, Schmidt Mária jelenlegi miniszterelnöki főtanácsadó munkájában felfedezhető. Schmidt a Diktatúrák ördögszekerén című könyvében és egy 1995-ben Bécsben megrendezett nemzetközi konferencián is kifejtette, hogy a néhai miniszterelnök Bárdossy pere koncepciós (kirakatper) volt. Ezt a 100-120 fős nívós szakmai közönség szó szerint kinevette, mert a koncepciós per fogalmát Bárdossy elítélése nem meríthette ki, mivel nem valótlan, hanem általa valóban elkövetett bűncselekményekkel vádolták. 
Tény, hogy Bárdossy - ugyan nem egyedül és nem csak ő - mindenképpen felelős a harmadik zsidótörvényért és az 1941 júliusa és augusztusa között deportált 18 ezer zsidó haláláért. A magyar mértéktartó történésztársadalom előtt ez mind világos, és éppen ezért minden alapot nélkülöz a „felmentési” igyekezet. Karsai szerint figyelemfelkeltő, hogy az antiszemita MIÉP a főtanácsadó Schmidt Mária gondolkozásához hasonlóan rehabilitáláspárti.
Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) alelnöke úgy látja: egy jogállamban elvileg lehetséges akár evidenciákat is megkérdezni. Azonban „ebben az esetben nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy a MIÉP által képviselt értékrendet egyre inkább beszivárogtassa a társadalomba, és ott Bárdossy pozitív hősként jelenjen meg. Ez az, amit minden demokratának el kell ítélnie” - nyilatkozta lapunknak az alelnök.