Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Rivaldo az esztendő sztárja

A Barcelonában megjelenő Sport című napilap szerint a város sztárcsapatában játszó brazil Rivaldo kapja a France Football magazin hagyományos Aranylabdáját, amelyet minden évben a legjobb, Európában szereplő labdarúgónak ítélnek oda. A világbajnoki ezüstérmes Rivaldo idén Copa America-diadalra vezette hazája válogatottját, az FC Barcelona színeiben pedig spanyol bajnoki címet nyert.

A szavazás végeredményét hivatalosan csak december 21-én hozzák nyilvánosságra, de az újság szerint a szervezők már értesítették sikeréről a brazil klasszist.
A szakértők jelentős része David Beckhamet tartotta a legesélyesebbnek a kitüntető cím elnyerésére. Az angol válogatott középpályás klubcsapatával, a Manchester Uniteddel 1999-ben megnyerte a Világ Kupát, a Bajnokok Ligáját, az angol bajnokságot és az FA-kupát.
Az év legeredményesebb támadója címért folyó küzdelemben Rivaldo csak a második helyen áll a spanyol Real Madrid labdarúgócsapatának támadója, Raul mögött.
Ebben a kategóriában csak a válogatott találkozókon és a nemzetközi kupamérkőzéseken szerzett gólokat veszik figyelembe. A Real Madrid sztárja 14 találattal vezeti a mezőnyt Rivaldo (13) előtt.
Rault már csak a brazil Palmeiras játékosa, Alex (13) előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy a csatár kétszer betaláljon a Flamengo kapujába a Mercosur-kupa fináléjának két találkozóján.

A világ legeredményesebb góllövőinek élmezőnye
(zárójelben előbb a klubcsapatban, majd a válogatottban szerzett gólok):

1. Raul (Real Madrid/spanyol)   14 gól (4, 10)
2. Rivaldo (FC Barcelona/brazil)   13 gól (5, 8)
3. Alex (Palmeiras/brazil)   13 gól (7, 6)
4. Shaqran (Ramtha/jordán)   12 gól (0, 12)
5. Flo (Chelsea/norvég)   12 gól (6, 6)
6. Karpin (Celta Vigo/orosz)   11 gól (5, 6)
7. Rebrov (Dinamo Kijev/ukrán)   11 gól (7, 4)