Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Vadnyugat Baranyában

Két rendőr és két gyanúsított is megsérült abban a tűzpárbajban, amely a baranyai rendőrök és egy pécsi ékszerüzlet kirablói között alakult ki. A két szerb és két orosz, Koszovót is megjárt rabló a rendőri igazoltatás során fegyverekkel támadt a hatóság embereire, akik viszonozták a tüzet.

Az elkövetők délelőtt kilenc óra tájban rabolták ki Pécsett a Szabadság úti ékszerboltot, majd egy BMW-vel Budapest irányába menekültek többmilliós zsákmányukkal. Két járőr megpróbálta feltartóztatni az autót, de a rablók - két szerb és két orosz férfi, a koszovói háború egykori katonái - igazoltatás közben rájuk lőttek, majd elhajtottak. Az egyik rendőr egyébként viszonozta a tüzet, s el is talált két gyanúsítottat. A menekülőket nem sokkal később újból rendőrök várták, akiknek sikerült őket fel-, majd letartóztatni. A két sebesült rendőrt, illetve rablót súlyos sérülésekkel kórházban ápolják, de már túl vannak az életveszélyen.
Ernyes Mihály dandártábornok, Baranya megye rendőrfőkapitánya az esetet követően sajtótájékoztatón jelentette be: a jövőben szigorúbban és keményebben lépnek fel, ha állampolgárok vagy rendőrök élete forog veszélyben. A tábornok szerint a rendőröket kötő intézkedési szabályok meglehetősen merevek, s kényszerítő eszközt
- köztük a legvégsőként szóba jöhető fegyvert - csak alapos okkal használhatnak. Ernyes azt is elmondta, hogy Baranyában megerősítik mindazon rendőrök védelmi felszerelését és fegyverzetét, akik ehhez hasonló váratlan veszélyhelyzetbe kerülhetnek. A tábornok végül megjegyezte: az országos rendőrfőkapitány magas elismerésben részesíti a szolgálati kötelesség teljesítése közben megsebesült pécsi rendőröket.