Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Halálba toloncolt menekült

November elején a Neue Kronenzeitung azt írta címlapján: „A bírósági szakvélemény felmenti a rendőröket a felelősség alól: Omofuma nem fulladt meg”. Az idén májusban kitoloncolt 25 éves nigériai Marcus Omofuma meghalt, de a legolvasottabb osztrák lap már a vizsgálat lezárulta előtt felmentette azt a három rendőrt, aki május elsején Omofumát a Balkán Air bolgár légitársaság Szófia felé tartó gépén kísérte. A kiutasított nigériai holtan ért Szófiába. Mivel kiabálni próbált halálfélelmében, a rendőrök a száját, majd később az orrát is ragasztószalaggal tapasztották be. Az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények még vizsgálatra várnak.

Az eset nemcsak Ausztriában váltott ki nagy visszhangot, ahol Karl Schlögl szocialista belügyminiszter lemondását követelték. A kancellár megvédte a belügyminisztert, aki sem közvetlen, sem közvetett módon nem érezte magát vétkesnek.
Az ENSZ menekültügyi hivatalának közép-európai képviselője, Werner Blatter szerint Omofuma kitoloncolásában „a rendszer” csődöt mondott. Két héttel az eset után a rendőrség fegyelmi bizottsága nem látta szükségesnek a három rendőr felfüggesztését. Csak a külföldi újságokban megjelent kritikák hatására kezdődött el fegyelmi tárgyalásuk. Jörg Haider, az FPÖ vezetője szemrehányást tett Schlögl belügyminiszternek, és azzal vádolta, hogy Omofuma halála óta „lazított a kitoloncolási praxison”.
1999. június 23-án az osztrák sajtótanács kritizálta a Neue Kronenzeitungnak az esetről adott tudósításait. A lap azt írta, hogy a kis termetű, sovány Omofuma veszélybe hozta az izmos rendőröket, akiknek „nem maradt más választásuk, mint a nigériai fiatalember szájának leragasztása”. Csakhogy a bécsi repülőtér szóvivője tagadta, hogy Omofuma randalírozott volna. A rendőrök, akik első beszámolójukban erről szót sem ejtettek, hirtelen azt állították, hogy Omofuma megpróbálta megharapni őket.
November 4-én érkezett az utolsó szakvélemény a bírósághoz, és november 24-én Omofuma több utastársa panaszolta el a bécsi Falter című hetilapnak, hogy a bíróság megfélemlítette őket. Ők látták, hogy Omofuma száját és orrát „brutálisan” leragasztották. Persze a legtöbb utast meg se kérdezte a bíróság, de a bolgár orvosi szakértő, Stojko Radanov is arról beszélt, hogy az osztrák hatóságok nyomásgyakorlással igyekeztek befolyásolni szakvéleményét.
Abból a levélből, amit a belügyminisztérium orvosa két nappal Omofuma halála után faxolt el Radanovnak, az derül ki, hogy maga az osztrák belügyminisztérium tett javaslatot a lehetséges halálokokra: „masszív embólia, esetleg szívizomgyulladás”.
Amíg Radanov világosan a fulladást nevezte meg a halál okaként, később a bécsi bírósági szakértő az itt említett gyulladást is lehetséges kiváltó okként említette. A faxban azt is megkérdezte a belügyminisztérium, hogy Omofuma szedett-e drogokat, mivel „Ausztriában sok illegális nigériai bevándorló foglalkozik drogkereskedelemmel”.
A bécsi bíróságnak most fel kell derítenie a szakvélemények közötti ellentmondások okait is. Az osztrák rendőröket Farid Rifaat védőügyvéd képviseli, aki annak idején a bécsi zsinagógát megtámadó arab terroristákat is védte. Rifaat megpróbálta azt a benyomást
kelteni, hogy a bolgár szakvélemény kevesebbet ér az osztráknál. Csakhogy Radanov több nemzetközi szakmai szervezet munkatársa, elismert szakértő, és Omofumát közvetlenül halála után vizsgálta meg. A bécsi szakértő, annak ellenére, hogy a holttestet később kapta meg, „betegesen megrongált” szívről szól, míg Radanov „klasszikus fulladásos halálról” számolt be.
A három rendőr tettét felülről fedezték. Úgy is mondhatjuk, hogy utólag kimondták Omofumára a halálos ítéletet. A legvilágosabban ezt Jörg Haider fejezte ki, amikor „gyerekeink gyilkosairól” beszélt, és ezzel egy előítéletet támasztott alá. De a Neue Kronenzeitung rasszista kirohanásai és a szocialista belügyminiszter átlátszó kifogásai is hozzájárulnak ahhoz, hogy Ausztriában szalonképessé tegyék a rasszizmust.


A-Card: „új zsidócsillag”

A Haider vezette Szabadságpárt (FPÖ) az Ausztriában élő külföldiek részére egy olyan személyazonossági igazolványt (úgynevezett A-Cardot) akar bevezetni, amelyben nem csak a személyes adatok lennének bejegyezve, hanem ujjlenyomatok és adott esetben betegségekről szóló információk, valamint egyéb adatok szerepelnének. Az FPÖ arra kényszerítene minden külföldit, hogy ezt az igazolványt mindig magánál hordja. Javaslatát a többi párt elutasítja, a zöldek egyenesen megbélyegzésnek és rasszista kirekesztésnek tartják. A szociáldemokrata párt emberjogi szóvivője pedig kijelentette: „Haider igazolványa a külföldiek részére az új zsidócsillag.”