Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek Mti
Antall utca tervei

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere mellett szocialista politikusok is támogatják, hogy Antall József néhai miniszterelnökről utcát vagy teret nevezzenek el. A XV. kerületi önkormányzat MSZP-frakciója szerint erre alkalmas lenne a kerületi Pestújhelyi tér, ugyanis a néhai miniszterelnök családja mintegy 90 évvel ezelőtt költözött az akkor Széchenyi-telepnek nevezett környékre. Itt élt idősebb Antall József, aki 1939-ben belügyminisztériumi tisztviselőként a menekültügyeket intézve segítette sok magyar zsidó elmenekülését a holocaust pusztítása elől.
Herényi Károly, az MDF országgyűlési képviselője, a kezdeményezés egyik szorgalmazója a Heteknek elmondta: konkrét előterjesztés még nem történt, hanem keresik a konkrét megoldás módját és lehetőségét. Herényi szerint nem kétséges senki előtt, hogy a néhai miniszterelnök úrról el lehet és el is kell nevezni utcát. A névadás kapcsán feltett kérdésünkre, hogy tudniillik
a mai kormányzati stílus mennyiben hasonlít az Antall József nevével fémjelzettre, Herényi kifejtette: nem lehet összehasonlítani a két kormány stílusát, mivel egészen más történelmi helyzet volt akkor, mint most. Ráadásul a stílus a vezető személyiségének a kérdése is, ezért ezt nem célszerű összevetni.