Vissza a tartalomjegyzékhez

Pál Imre
Aprítanak a katalánok

Az elmúlt hétvégén rendezték Szegeden a Partizan Belgrad - Barcelona Bajnokok Ligája férfi kézilabda-mérkőzést. A két csapat abban a csoportban van a BL-ben, ahol a Fotex KC Veszprém is szerepel. Az összecsapás azért került a tiszaparti városba, mert a spanyol csapat vezetői jelezték az Európai Kézilabda Szövetségnek (EHF), hogy számukra megoldhatatlan a Jugoszláviába való utazás és az ottani szereplés.

Miután a belgrádi csapat méltányolta a katalánok kérését, az EHF Szegedet jelölte ki az összecsapás helyszínéül. Sinka László, az EHF főtitkára szerint ez egy bizalmi döntés volt: hazánk, illetve Szeged alkalmas arra, hogy megrendezze a mérkőzést. A Fotex KCV elnöke a Nemzeti Sportban kifejtette: nem örülnek a döntésnek, szerintük a sorsolásnál kellett volna előre gondolkodni.
Mint az összecsapáson kiderült, a magyar bajnoknak fölösleges volt aggódnia, a Barcelona úgy verte meg a Partizánt, hogy az első perctől kezdve egyszer sem forgott veszélyben a győzelme. A katalánok szinte teljes cseresora pályára lépett, s nyolc mezőnyjátékosukból hatan dobtak négy vagy öt gólt. Mégis a találkozót (34-22) nem a sok dobott gól, hanem a tanítani való védekezés döntötte el, melyhez nagyban hozzájárult a kitűnő kapusteljesítmény. Az ember rájöhetett, hogy Svenssont méltán nevezik a világ egyik legjobb kapusának. Azért a Partizánban is akadtak szép egyéni teljesítmények, de a két félidő alatt dobott 22 gól nagyon kevésnek bizonyult. A Fotex - miután nyert Volvográdban - annak is örülhetett, hogy a szerb csapat „hazai” pályán a „világválogatottól” több góllal kapott ki, mint ők. A meccsre rányomta a bélyegét a nemrég véget ért szerbiai háború, a csarnokba érkezett belgrádi szurkolók kemény magja az általuk kifüggesztett jugoszláv nemzeti zászló mellett, transzparenseken tudatta a világgal azokat a rasszista, újfasiszta nézeteket, melyektől minden jobbérzésű embernek görcsberándul a gyomra. Az egyik ilyen szlogenjük a „WHITE PRIDE WORD WIDE” volt amely szabatos fordításban annyit tesz: „világméretű fehér büszkeség”.
A találkozó érdekes módon megosztotta a szegedieket. Voltak, akik (ők voltak többen) mint szakértők, semleges nézőként nézték végig, de a szegedi „B-közép” is tiszteletét tette a rendezvényen, és mivel a veszprémi csapat egy csoportban van a Partizánnal, ezért nem volt kérdés, hogy kinek drukkolnak: a Partizánnak. Az egyik Pick Szeged szimpatizáns nyiltan ki is jelentette: ő minden más csapatnak szurkolna, de a Fotexnek soha. Meg nem erősített információk alapján elmondható: a szegedi és a veszprémi szurkolótábor annyira összehaverkodott, hogy mennek egymás meccseire szurkolni - a Fotex ellen.