Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Végéreérhetetlen megfigyelési ügy

Ha egy fideszes politikus titkos, de nem törvénytelen és nem közpénzből finanszírozott megfigyelését 15 hónap alatt sikerült bizonyítani, mennyi időbe telik 27 fideszes politikus titkos, törvénytelen és közpénzből finanszírozott megfigyelésének bizonyítása? Keleti György szocialista politikus szerint mindenesetre még várhatók meglepetések az ügyben. Kosztolányi Dénes, a megfigyelési bizottság fideszes elnöke kijelentette: az ellenzék saját rágalmait szeretné látni az ügyről készült jelentésben.

Elkészült az a jelentéstervezet, amely Orbán Viktor tavaly augusztusban tett kijelentésének valóságtartalmát hivatott vizsgálni. Mint emlékezetes, a miniszterelnök a múlt év augusztusában azt állította, hogy a birtokába került dokumentumokból egyértelművé vált 27 fideszes politikus titkos, törvénytelen és közpénzből finanszírozott megfigyelése. Orbán kijelentése azt is sejtette, hogy mindez a Horn-kormány megbízásából történt a Fidesz lejáratásának céljából.
Keleti György a miniszterelnöki kijelentés után javasolta, hogy az általa vezetett nemzetbiztonsági bizottság vizsgálja ki az ügyet, a parlament azonban leszavazta indítványát, és a külön erre a célra létrehozott megfigyelési bizottságot bízta meg a feladattal.
Kosztolányi Dénes, a bizottság fideszes elnöke a napokban készítette el a több hónapos vizsgálatsorozatra alapuló jelentéstervezetet, azonban rögtön titkosíttatta is azt. Kosztolányi Keleti Györggyel folytatott csütörtöki megbeszélése után a Távirati Iroda kérdésére kijelentette, nem érte váratlanul, hogy az ellenzék elutasítja az általa készített dokumentumot: „Nem vártam mást, mert amíg az ellenzék saját rágalmait nem látja viszont a jelentésben, addig ők nem hajlandóak a közös munkára.”
Keleti György ezzel szemben lapunk kérdésére elmondta, hogy a jelentéstervezet semmit nem bizonyít a miniszterelnök kijelentéseiből: „Egy betű sincs arról, hogy mit mondott Orbán Viktor tavaly augusztus 25-én, holott ez a bizottság ennek a megvizsgálására alakult.” Keleti szerint a jelentéstervezet tele van bizonyítatlan állításokkal, pedig a házszabály előírja, hogy ténymegállapításnál rögzíteni kell az információk forrását.
Világosi Gábor, az SZDSZ képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: „A tervezet fő törekvése, hogy eltussolja a tényeket.” Világosi szerint a jelentésnek két tényt kellene tartalmaznia. Az egyik, hogy Orbán Viktor tavalyi bejelentése valótlan, mert a titkosszolgálatok belpolitikai célú felhasználása nem bizonyosodott be. A másik az, hogy a miniszterelnök valótlan kijelentésének igazolására Kövér László titkosszolgálatokat felügyelő miniszter apparátusa lépéseket tett.
Keleti György, aki - arra számítva, hogy a MIÉP-támogatást élvező kormánypárti tagok megszavazzák Kosztolányi jelentésének elfogadását - feljelentést tett az ügyészségen, úgy véli: lesznek még meglepetések az ügyben.
„Lehet, hogy Orbán Viktor képtelen felülbírálni saját mondatait, csalhatatlannak érzi magát, de az ügyészség a politikától függetlenül fogja kivizsgálni az ügyet, és az azt jelenti, hogy ki fog derülni az igazság” - érvelt Keleti.
Kosztolányi Dénes egyébként felajánlotta, hogy két ütemben tárgyalják meg a dokumentumot, és megígérte: a kisebbségi vélemény elkészítéséhez megfelelő időt biztosít.