Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapsza Ágnes
Bútorvilág 99

A „Bútorvilág” címmel évente megrendezésre kerülő budapesti szakvásáron idén több mint 250 külföldi és hazai kiállító vett részt. A bútoripari késztermékek mellett belsőépítészeti anyagokkal (INTERWOOD) és faipari gépekkel (WOODMA) ismerkedhetett meg a látogató.


Irodaszékek. A jövő formavilága

A bútorszakvásár egyik meglepetése a Sprenger Kft. megjelenése volt. A cég idén először mutatkozott be a hazai piacon, holott már közel tíz éve szállítja termékeit svájci megrendelésre - Magyarországról. A kézzel festett, antikolt parasztbútorok Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendenek. A Pécs környéki mesterek és fiatal művészek által kivitelezett bútorok eddigi neves használói között olyan híres személyiségek szerepelnek, mint Richard Burton vagy Vreni Schneider. Az idén még bevezető áron kapható termékek a hazai viszonyokhoz igazodnak, melyekhez így a svájci árak töredékéért juthat hozzá a magyar vásárló.
Hazánkban a bútorforgalom 63,2 százalékát külföldi eredetű termékek teszik ki. A fennmaradó 36,8 százaléknál is kisebb azonban a szellemi tőke aránya, ami azt jelenti, hogy a magyar bútorok egy részét még ma is külföldi megrendelésre gyártják, vagy legalábbis külföldi tervezők tervezik. Ezen az arányon próbál javítani az immár hetedik alkalommal meghirdetett Jövő Bútorai pályázat, melynek keretében fiatal bútortervezők mutatkozhattak be alkotásaikkal a nagyközönség előtt - a hazai bútorszakvásár keretein belül. Biztató jelnek tekinthető az is, hogy már öt magyar kiállító van jelen az évente megrendezésre kerülő kölni bútorvásáron (IMM). A Kanizsa Bútorgyár, a Balaton, a Hajdúthonet, a Mobili Artica és a Sprock műhely több mint 123 ezer látogató előtt mutathatja be termékeit a rangos németországi szakvásáron, ahova az idén 101 országból érkeztek az érdeklődők.
A budapesti bútorvásáron idén először szerepelt a külföldi kiállítók között a mintegy 2000 fős taglétszámú Olasz Fa-, Parafa-, Bútor- és Lakberendező Szövetség. Az olasz bútoripar trenddiktáló és piacformáló szerepe közismert, éppen ezért tartották megtisztelőnek jelenlétét a kiállítás szervezői.