Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai András
Ez Opusz

Ha a tisztelt olvasó nem látott egyetlen epizódot sem a Mézga Gézából, a Frédi és Béniből, a Dr. Bubóból, a Mekk Mesterből, vagy nem hallotta még magyarul a Macskák című musicalt, akkor még nem találkozhatott Romhányi József nevével. Ez azonban könnyen bepótolható: nemrég ismét megjelent a „rímhányó” jelzőt kiérdemlő, 1983-ban elhunyt nyelvzsonglőr verseskötete, a Szamárfül. Az egyébként zenei végzettségű Romhányi azok közé az alkotók közé tartozott, akik nem szépirodalmi művekkel, hanem szórakoztató történeteikkel lettek igazán népszerűek. A sikerért viszont meg kell dolgozni, kell hozzá egy adag merészség, egy csipetnyi - de inkább több - kreativitás és eredetiség. Hiszen ki másnak jutna eszébe, hogy egy átlagos, sótlan párbeszédekből álló amerikai rajzfilmet rímekbe szedve adjon vissza? És előtte azt sem tudták sokan elképzelni, hogy egy korabeli magyar család életének ironikus bemutatása egy gyerekesnek tartott műfajban sikeres lehet.
A Mézga Géza írójának újból kiadott verseskötetében állatverseket olvashatunk. Azt persze már az ókor óta tudjuk, hogy az állatversek legtöbbje emberekről, emberi magatartásokról szól. Romhányi szinte állatkertnyi szituációt felvonultat, hogy aztán tanulságokat vonjon le. A zsiráf gőgje címűben például ezt: „A világ sok ilyen/csúf esetet ismer./Így megy, ha magasra/kerül fel egy kis fej.”
A Szamárfül igazán vidám és gazdag olvasnivaló. Egyik fejezete ezt a címet kapta: Ez Opusz? Az opusz szó művet, alkotást jelent. A verseket olvasva nyugodtan megválaszolható a kérdés: igen, ez opusz.
Mert az a mód, ahogyan Romhányi játszik a szavakkal: ritmust, zenét, ízt ad nekik, szétszed kifejezéseket, hogy azután új, meghökkentő összetételekkel álljon elő - nos, ez már műalkotás, amire nem sokan képesek.
Szinte minden költeményben találkozhatunk azzal a bölcs iróniával, amely Romhányi egyik alkotásbeli elődjére, Heltai Jenőre volt nagyon jellemző. Heltai - aki a magyar dalszövegírás megteremtője - szintén rímes, humoros krónikákban fricskázta a kort, amelyben élt.
A Szamárfül igazán vidám és gazdag olvasnivaló. A remekbe szedett rímeket, a rímekbe szedett remekeket, formabontó nyelvi játékokat szeretőknek ugyan mi mással ajánlhatnánk a kötetet, mint Romhányinak a Corvin áruház számára írt reklámszlogenjével: Minden szinten szinte minden.
(Romhányi József: Szamárfül, Gulliver Kiadó, 398 forint)