Vissza a tartalomjegyzékhez


Kezdődik az influenza-szezon

Az influenza kórokozója az emberiség által leginkább ismert vírusok egyike. Ha valaki megbetegszik az egyik törzs „ténykedése” következtében, a vírus megváltozhat, és újra fertőzheti az illetőt, hiszen a szervezet csak olyan vírusokkal szemben védett, amelyekkel már előzőleg „találkozott”.

Ennek fényében mindig aktuális problémát jelent az influenza hazai berkekben is, legfőképpen a téli hónapokban. A betegséggel kapcsolatos adatgyűjtés a legtöbb WHO-tagállamban olajozottan működik. Ilyen jellegű feladatokat lát el Magyarországon az Influenza Surveillance. A szervezet minden téli szezonban figyelemmel kíséri a felső légúti lázas megbetegedések alakulását. A megbetegedések számának alakulása befolyásolja a szervezet tervezett intézkedéseit.
Folyamatos jelentési kötelezettsége van az összes házi- és gyermekorvosnak, továbbá az összes kórháznak. Ezenkívül kerületenként egy-egy nagyobb iskola jelenti a napi hiányzások számát. Az influenzaszezon előtt - felvilágosítás mellett - évente térítésmentes influenza elleni védőoltást is biztosítanak a rászorultaknak. Ez fővárosi viszonylatban 180-190 ezer embert jelent. Aki nem jut hozzá a térítésmentes védőoltáshoz, kaphat térítésest is. Ennek összege 400-600 forint oltóanyagonként. Az oltás 6 havi védettséget biztosít, így november folyamán és december elején érdemes megkapni. (T. G.)