Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Hitchcock-finálé Suzukában

A vasárnapi suzukai Forma-1-es Japán Nagydíjon dől el, hogy 20 év után újra Ferrari-pilóta, az ír Eddie Irvine nyeri-e a világbajnokságot, vagy ismételten a finn Mika Häkkinen győz a McLarentől. Irvine az utolsó futam előtt 70 ponttal áll az élen, 4 ponttal megelőzve a finn címvédőt. A német Michael Schumacher mindenképpen nyerni akar a vasárnapi suzukai Japán Nagydíjon, hiszen ezzel (is) világbajnoki címhez segítené csapattársát, Eddie Irvine-t.

„Nyugodtan fogok versenyezni Japánban, s a győzelemre törekszem - mondta a kétszeres világbajnok az első hivatalos suzukai sajtótájékoztatón. - Így támogathatom Eddie-t és a csapatot is. Ráadásul úgy vélem, ha nyerek, akkor ez jó előjelnek számít a következő szezonra: 2000-ben mindenképpen a világ leggyorsabb Forma-1-es pilótája szeretnék lenni.”
A sajtótájékoztatón elmaradt a várt Ferrari-McLaren szócsata. A versenyzők és a csapatfőnökök nyugodtak voltak, leginkább a finn Mika Häkkinen higgadtsága tűnt fel. A címvédő úgy nyilatkozott, hogy amenynyiben „fejben” ki tudja kapcsolni a zavaró körülményeket, akkor minden a legnagyobb rendben lesz. Érdekesség, hogy a házigazda japánokat sokkal jobban érdekli az országos baseballbajnokság döntője, mint a „Hitchcock-finálénak” keresztelt zárófutam. Tadao Szuzuki szakíró szerint az egyéniségek hiánya és az FIA múlt heti döntése áll az érdektelenség mögött. „Amikor Ayrton Senna a McLaren-Honda alkalmazásában állt, nyolc különböző Forma-1-es magazin létezett az országban, a futamok előtt fél évvel elfogytak a jegyek. Mára egy újság maradt, az is veszteséges. Schumit nagyon szeretik az emberek, de lábtörése után elvesztette az esélyt a világbajnokság megnyerésére. Häkkinent nem kedvelik, mert nincs egyénisége, Irvine az itteni mérce alapján túlságosan arrogáns.”
Irvine a Jordan-Hart pilótájaként 1993-ban éppen Suzukában debütált a Forma-1-ben, akkor a számára bravúrnak számító 6., azaz pontszerző helyen ért célba. Irvine nem őriz jó emlékeket a debütálásával kapcsolatban: „Elképesztően rajtoltam. Az első versenyem után Ayrton Senna felpofozott, a másodikon összetörtem az autóm, a harmadikon másik hármat is összetörtem, amiért a negyedikről kizártak”.
Az 53. körös suzukai futam vasárnap reggel 6 órakor veszi kezdetét.


Irvine akkor világbajnok, ha csak 3 ponttal marad le Häkkinentől: amennyiben a finn második lesz, legalább a negyedik helyet kell elérnie, viszont ha harmadik lesz Häkkinen akkor minimum a 6. helyen kell végeznie. Akkor is Irvine győz, ha Häkkinen csak negyedik. Häkkinen viszont a világbajnok, ha nyer, vagy ha második és Irvine csak ötödik, illetve ha harmadik és Irvine nem szerez pontot. Pontegyenlőség esetén - ez például akkor fordulhat elő, ha Häkkinen első, Irvine pedig a második - a futamgyőzelmek száma dönt, így a finn pilóta lenne a világbajnok, mert kettőjük párharcát 5-4-re nyerné. Amennyiben a pontszám és a futamgyőzelmek száma is azonos (ez következik be akkor, ha Häkkinen második és Irvine ötödik), akkor az egymással szemben elért további helyezések döntenek. Ez esetben Häkkinen a világbajnok (4-2 lesz a javára a második helyek tekintetében).