Vissza a tartalomjegyzékhez


Visszavonják az átkokat

Paskai László római katolikus bíboros és Harmati Béla evangélikus püspök-elnök az egyházak közötti párbeszéd, a teológiai dialógus kiemelkedő lépéseként értékelte a Vatikán és a Lutheránus Világszövetség közös nyilatkozatának október 31-i aláírását. A németországi Augsburg egyik katolikus templomában aláírandó dokumentum a megigazulás teológiai kérdésében vonja majd vissza a két egyház közötti, a XVI. századra visszanyúló kölcsönös kiátkozásokat. A közös sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy a négyéves előkésztő munkát igénylő nyilatkozatot vatikáni részről a Keresztény Egységet Előkészítő Pápai Tanács elnöke és titkára, evangélikus részről pedig a Lutheránus Világszövetség elnöke és főtitkára írja majd alá.
Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megítélése szerint az ökumenikus törekvések komolyságát mutatja, hogy az aláírás helyszíne az az Augsburg, ahol az evangélikusok 1530-ban a császár elé terjesztették az ágostai hitvallást. Harmati Béla ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a több száz évre viszszanyúló teológiai ellentéteket nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni, így az aláírás után még sok nyelvi-kommunikációs és teológiai kérdés vár további megbeszélésekre. Mint elmondta: az amerikai evangélikus egyház 1993-ban javasolta, hogy „fejezzék be a könyvgyártást és legyen végre egy olyan happening, amely eredményt tud felmutatni. Ez történik most Augsburgban”. A püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamatnak, mindkét egyház oldaláról akadnak ellenzői, ezért akár tüntetéseket is elképzelhetőnek tart az aláírás idején és helyszínén.
Noha Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke üdvözölte a nyilatkozatot, egyházának belső lapja A Reformáció elárulása? címmel számol be az eseményről. Mivel a trentói zsinaton, a XVI. században kimondott átkok nem differenciáltak a protestáns felekezetek között, az augsburgi nyilatkozatban pedig az evangélikus egyházon kívül más protestáns egyházról nem esik szó.


Idézetek az október 31-én, Augsburgban aláírandó közleményből:
„A megigazulás tanításának értelmezése, amint az a Közös Nyilatkozatban megszövegezést nyert, mutatja azt, hogy egyezés van a megigazulás tanításának alapvető igazságaiban a lutheránusok és a katolikusok között. Eme egyezés alapján a Lutheránus Világszövetség és a katolikus egyház együtt kijelenti a következőket: az evangélikus egyházak tanítása, amint ebben a Közös Nyilatkozatban kifejezésre jutott, nem esik a trentói zsinat elítélő határozatai alá. Az evangélikus hitvallások elítélő nyilatkozatai nem illetik a római katolikus egyház tanítását, amint az ebben a Közös Nyilatkozatban kifejezésre jutott.(…) Az elért megegyezés alapján kívánatos a folyamatos párbeszéd, különösen azokban a kérdésekben, amelyeket a Közös Nyilatkozat maga is említ, valamint további tisztázás szükséges annak érdekében, hogy elérjék a teljes egyházi közösséget, egységet a különbözőségekben, amelyben a megmaradt különbségek kiengesztelődnek és nem jelentenek többé elválasztó tényezőket.”