Vissza a tartalomjegyzékhez


Tovább gyűrűző olajügyek

Horváth Béla, a Független Kisgazdapárt frakcióvezető-helyettese lemondásra szólította fel Györgyi Kálmán legfőbb ügyészt, valamint Arnold Mihályt, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) vezetőjét. A kisgazda politikus szerint mindkettőjüknek azért kell távoznia pozíciójából, hogy a kirobbant olajügyekben lemondásukkal lehetővé váljon egy megkérdőjelezhetetlen vizsgálat lebonyolítása. Horváth szerint a legfőbb ügyész, valamint a VPOP vezetője a rendszerváltás óta vezető beosztást tölt be, így nevük óhatatlanul összefonódhat az olajügyekkel, melyek a korábbi kormányzati ciklusokban uralták le a magyar közéletet.

Vastagh Pál volt igazságügy-miniszter a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen megrendezésre került Tárca Tükör 99 nevet viselő vitaesten elmondta, hogy a kisgazda politikus kijelentésén érdemes komolyan elgondolkozni. Ha a vádak megalapozottak, természetesen érvényesíteni kell a jogot, de az nagyon veszélyes, ha köztiszteletnek örvendő személyeket rágalmaznak meg - hangoztatta Vastagh. Egy politikusnak tudatában kell lennie felelősségének, különösen, ha kormánypárti az illető - jegyezte meg a korábbi igazságügy-miniszter, aki egyenesen szerencsétlennek nevezte Horváth állítását.
Dávid Ibolya, az igazságügyi tárca jelenlegi vezetője - ugyanazon a rendezvényen - nem látta ennyire sötétnek a helyzetet. Szerinte a rendszerváltás óta eltelt kilenc évben legalább száz alkalommal szólítottak fel lemondásra tisztviselőket, de eddig még senki nem tett eleget az ilyen jellegű követeléseknek. A miniszter asszony lutrinak tartja ezeket a kijelentéseket, ugyanis a legfőbb ügyész visszahívása más intézményrendszeren keresztül történik, erre azonban nem volt kísérlet.
A témával kapcsolatos összeállításunk: