Vissza a tartalomjegyzékhez


Bilincsben a bíróság elé

Az amerikai Colorado állam sajátosan értelmezett törvényei alapján immáron ötvenedik napja ül börtönben egy 11 éves kisfiú. S hogy miért? Mert a kertben játszva pisilni segített ötéves kishúgának. Ez - látszólag - önmagában véve még nem elegendő ok a büntetésre, mondhatnánk. Igen ám, de mint tudvalévő, sok minden nézőpont kérdése. Igy vélekedhetett az az asszony is, aki a Wüthrich család szomszédságában lakva az ablakon keresztül nézte végig, amint a 11 éves Raoul lehúzza kishúga nadrágját, és a kislány hasa táján babrál valamit. Az asszony nem sokat teketóriázott: megragadta a telefonkagylót, s azonnal tárcsázta a helyi szociális szolgálatot. Colorado állam egyedülállóan szigorú gyermektörvényekkel dicsekedhet, amelyek a bűncselekmények elkövetői között nem tesznek különbséget életkor alapján. Így történhetett meg, hogy éjjel 11 órakor csengetett a rendőrség a Wüthrich család házánál, és szexuális zaklatás vádjával az ifjú bűnöst bilincsbe verve elszállították. A nagymama elmondása szerint Raoult hajnali négyig vallatták, majd miután a kisfiú aludni tért, a fogda szigorú rendszabályai szerint reggel hatkor már fel is keltették.
Raoul az eset óta ötven napot töltött a Mount View börtönben. A 11 éves kisfiú - aki az intézmény legfiatalabb lakója - napi sétálóra is csak szigorúan hátrabilincselt kézzel mehet ki. A hatóságok nem engedik meg, hogy szülei meglátogassák. Colorado állam úgy véli: csak ilyen rigorózus átnevelő intézmények adhatják a választ a fiatalkorú bűnözés kérdésének megoldására.
Az eset óriási visszhangot váltott ki Svájcban, ahol az amerikai-svájci állampolgárságú szülők segítséget kértek a hatóságoktól. Egyelőre azonban nem valószínű, hogy az USA kiadja Svájcnak a kis bűnözőt - azért sem, mert a hét közepén a bírósági ítélet is megszületett: a bizonyítékok elegendőek ahhoz, hogy bűnvádi eljárás induljon Raoul ellen.
A szülők tehetetlennek érzik magukat. Az apa szerint érthetetlen, hogy a szomszédban lakó asszony - ha már egyszer végignézte a „bűncselekményt” - miért a rendőrséghez fordult, s miért nem a szülőknek szólt először. (Hetek)