Vissza a tartalomjegyzékhez


Horn: irigység tartja össze az országot

Horn Gyula meggyőződése szerint miniszterelnöksége alatt olyan átalakulást kellett végigvinni és levezényelni Magyarországon, ami példátlan, nem csupán Európában, hanem az egész világon. „Erre sem recept, sem modell nem létezett” - hangoztatta a szocialista politikus szerdán este, a Miskolci Egyetem dísztermében, a jogi kar fórumán.

A legnagyobb leterhelést a napi 14 órás hivatali elfoglaltság mellett az rótta kabinetjének tagjaira - és ez jellemző a többi európai ország kormányára is -, hogy bárkinek bármi jót tettek, ezzel más pártok részéről vagy ellenállást, vagy irigységet váltottak ki. „Néha az volt az érzésem, hogy ezt az országot az irigység tartja össze” - emlékezett a hallgatók kérdéseire válaszolva Horn Gyula.
Akkor is elismerte és most is az a véleménye - közölte -, hogy minden egyes társadalmi réteg és foglalkoztatási ág támogatásra szorul; e kérdés igazságos megoldása számára állandó gyötrődést jelentetett.
Az 1998-as választás utáni őszön ezért határozta el - idézte föl a történteket -, hogy hátat fordítva a belpolitikának, s rangos európai szervezetek felkérésének eleget téve, Magyarország értékeinek nemzetközi népszerűsítésével foglakozik.
„Ám ahogy az utódok politizálnak, arra késztetett, hogy szándékaim ellenére részt vegyek a belpolitika formálásában is” - indokolta eredeti döntésének megváltoztatását.
„Ezt éreztem például kedden az Országgyűlésen napirend előtt felszólaló egyes magas beosztást is viselő honatyák kijelentéseiben, akiket inkább orvoshoz kellene irányítani, nem pedig a parlamentben felszólalni hagyni” - osztotta meg véleményét a népes hallgatósággal. (MTI)