Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Nem fékezett a kamion

Vuk Draskovics szerb ellenzéki vezető szerint ellene kitervelt merényletkísérlet volt a vasárnap délután Belgrádtól nem messze gépkocsiját ért baleset. „Isten kegyelméből én egyedül életben maradtam - nyilatkozta megtört hangon, nem sokkal a baleset után. Azoknak, akik ezt megszervezték, számolniuk kell a következményekkel” - tette hozzá a szerb vezető. Magyarország déli szomszédjának vezetése a jugoszláv belügyekbe való beavatkozással vádolta meg a magyar kormányt az ellenzéki vezetésű szerbiai városok vezetőinek budapesti tanácskozása után.


Tanácstalan szerb rendőr egy belgrádi tüntetésen. Keresik Milosevics gyenge pontját     Fotó: MTI

Alexander Dubcek egykori csehszlovák parlamenti elnök 1992-es, halálos kimenetelű autóbalesete és Horn Gyula 1994-ben, a parlamenti választások előtt néhány nappal bekövetkezett rejtélyes közúti karambolja után ismét politikai színezetű szerencsétlenség történt Európának ezen a táján.
A Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) vezetőjének balesete is különös körülmények között zajlott le. Az ütközést követően a szerencsétlenséget okozó kamion vezetője eltűnt. „Nyilvánvaló, hogy súlyos közúti balesetről van szó, ám az is nyilvánvaló, hogy nem véletlen közúti szerencsétlenségről” - mondta Draskovics. A pártvezető munkatársai utaltak arra, hogy nem voltak féknyomok az úton, s ez azt jelzi, hogy a kamionvezető meg sem próbált fékezni.
Az SPO elnöke és kísérete három személygépkocsival haladt a közép-szerbiai Cacak felé. Az első autó, amelyben Draskovics felesége, Danica is ült, elhaladt a balesetet okozó teherautó mellett. A kamion ekkor hirtelen áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol Draskovics és sógora haladt. Utóbbiak megpróbáltak kitérni, ám autójuk bal oldala a teherautónak ütközött, és lerepült az útról. A testőröket szállító harmadik személygépkocsi belerohant a teherautóba és azonnal felrobbant. A kamion vezetője a közeli kukoricáson át kereket oldott. A rendőrség két órára lezárta a környéket, és a járművek elszállítása után engedte csak a helyszínre az újságírókat. A teherautó-sofőr és a belgrádi rendszámú kamion tulajdonosának kiléte egyelőre ismeretlen.
Draskovics könnyebb sérüléseket szenvedett, de sógora, Veszelin Boskovics, illetve az ellenzéki vezető három testőre életét vesztette. A Hetek értesülései szerint Draskovics pártja szabadkai bizottságának elnöke sajtótájékoztatón elmondta: a szerb vezetőnek nem ez volt az első rejtélyes balesete. Nemrégiben csehországi útjáról hazatérőben csak sofőrjének lélekjelenléte mentette meg attól, hogy egy bal oldalra áttért kamion belerohanjon a vezetőt szállító személyautóba. A mostani baleset pikantériája, hogy nem került elő a tettes, eltűnt a rendszámtábla a kamionról, és a motorszám alapján történő azonosítás sem történt meg, félő, hogy ennek le is jár a törvényi határideje - mondta a Hetek belgrádi informátora.
Draskovics most igyekszik politikai tőkét kovácsolni a balesetből. Milosevics jugoszláv elnököt azzal fenyegeti, hogy „le fogja váltani”. Az ötvenkét éves szerb ellenzéki vezető az év elején rövid ideig jugoszláv kormányfő-helyettesként tevékenykedett, áprilisban távolították el a kormányból a NATO tizenegy hetes bombázása alatti politikai nézetkülönbségek miatt. Az elmúlt időben a kormány és az ellenzék között ingadozott. Draskovics nemrég közölte, hogy a jugoszláv kabinet áprilisban puccsot tervezett Montenegróban.
Az SPO mindeddig nem csatlakozott a Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök elleni napi tüntetésekhez, amelyeket az ellenzék másik szárnya, a Szövetség a Változásokért mozgalom szervez. Draskovics szerint az utcai megmozdulások időpazarlást jelentenek, akár polgárháborúhoz is vezethetnek. Eddigi nézetei szerint Milosevicset a választófülkékben kellene inkább legyőzni. Fenyegető veszélynek tartja azt is, hogy Milosevics hatalma megtartása érdekében kész erőszakot is alkalmazni, bár az elmúlt napok megrázó eseményei után már célzott arra is, hogy a mostaninál sokkal célratörőbb tüntetéseket akar szervezni a jelenlegi hatalom ellen.
Zoran Djindjics, a Demokratikus Párt vezetője, aki örömmel fogadná Draskovicsot szövetségeseinek soraiban, a békés tüntetések folytatása mellett foglalt állást: bármi áron folytatni kell a tiltakozó megmozdulásokat, mivel ez Milosevics gyenge pontja - mondja Djindjics. A Szövetség a Változásokért több tízezer, a zuhanó életszínvonal és Jugoszlávia nemzetközi elszigeteltsége ellen tiltakozó embert tud naponta az utcára vinni. A kormánytisztviselők „árulóknak” és „NATO-lakájoknak” bélyegzik a tüntetőket.