Vissza a tartalomjegyzékhez

Debreczeny Réka
A britek menekülnek Oroszországból

A Brit Külügyminisztérium Moszkvába kiküldött diplomatáit arra bátorítja, hogy az újév idején vegyék ki szabadságukat, és utazzanak el Oroszországból, mivel a kutatások is igazolják, hogy a nem megfelelő felkészülés miatt a Y2K nevű „millennium vírus” az országban igen komoly fennakadásokat okozhat - tájékoztat a Financial Times című neves nemzetközi gazdasági lap.

Arról, hogy Oroszország a többi országhoz képest igencsak le van maradva a 2000. év számítógépes problémájára való felkészülésben, már régebb óta cikkeznek a nyugati sajtóban. Számos kutatás is azt igazolja, hogy az újév idején bizonytalanná válhat az orvosi ellátás, az energiarendszerek, a telefonok, a légitársaságok és más alapvető szolgáltatások működése. A legtöbben attól félnek, hogyan fognak majd az áram-, a gáz- és az atomenergia-ellátó rendszerek teljesíteni. Az orosz meteorológiai szolgálatot is veszély fenyegeti, s könnyen előállhat az az eset is, hogy nem lesznek képesek előrejelezni az időjárást.
Számos diplomata ezért azt fontolgatja, hogy erre az időre elhagyja az országot. Ijedelmüket a kemény orosz tél kilátása még inkább fokozza. Az Arthur Andersen nemzetközi könyvvizsgáló cég FÁK országokbeli képviseletének elnöke a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a cég szokatlanul hosszú ideig, január 1-jétől 10-ig zárva tart. „Oroszország nincs mentálisan felkészülve. Mikor a vállalatokat arról kérdezem, készen állnak-e a kihívásra, azt mondják, nem tudják. S mikor megkérdem, mit szándékoznak tenni, azt felelik: semmit, megvárják mi lesz a vége - mondta a híres cég menedzsere. Majd hozzátette: de mint minden más Oroszországban, ez sem fog olyan rosszul elsülni, mint amennyire tartanak tőle, de nem is olyan jól, mint reménylik.”
A Y2K-ra szakosodott, Terra-Link nevű számítógépes tanácsadó cég ügyvezetője úgy tájékoztatott, hogy sok vállalat egyelőre nem tudja, mit tanácsoljon alkalmazottainak, ugyanakkor többen már megmondták a külföldieknek, hogy teljesen megértik, ha nem akarnak Oroszországban tartózkodni az újév környékén.
A aggodalmakat és kétségeket fokozza, hogy Oroszország gyakran még mindig szovjet típusú ipari egységei igen nagy távolságra esnek egymástól, ezért nehéz rövid idő alatt nagyszabású terveket végrehajtani. A Brit Külügyminisztérium egy elemzése az ország gazdasági infrastruktúrája „szétesésének veszélyére” hívta fel a figyelmet. Szerintük a lakosoknak számolniuk kellene az újév beköszöntével.