Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Molnár kontra Szent Pál

A jogi előkészítés stádiumában van a Szent Pál Akadémia akkreditálásának törvényességi felülvizsgálatát kezdeményező beadvány - tudta meg lapunk Molnár Róbert kisgazda képviselőtől, az ötlet atyjától. A politikus ezen indítványával a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) tisztességét kérdőjelezi meg - mondta a Heteknek Horváth András, a MAB egyházi és teológiai szakbizottságának tagja. Mivel az Akkreditációs Bizottság tudósokból álló, független, választott testület, döntéseit senki nem bírálhatja felül - tájékoztatta lapunkat Róna-Tas András, a MAB elnöke.

Molnár Róbert múlt heti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kezdeményezni fogja a Szent Pál Akadémia akkreditációjának felülvizsgálatát. A képviselő indítványa indítékairól kérdésünkre elmondta: úgy értesült, hogy az alapító Németh Sándor nem rendelkezik diplomával, a „szocializmusban nevezték ki főiskolai tanárrá”, az akkreditációs bizottságban pedig a Hit Gyülekezete tagjai is helyet kaptak.
Dr. Mészáros István, az akadémia főigazgató-helyettese lapunk kérdésére elmondta, hogy az alapító nem Németh Sándor, hanem a Hit Gyülekezete, Németh Sándor pedig rendelkezik diplomával: 1995-ben nevezték ki főiskolai tanárrá. Az akadémia akkreditálása törvényes keretek között zajlott, az azt végző három bizottság egyikében sem dolgozott olyan személy, aki a Hit Gyülekezete tagja. Az úgynevezett látogató bizottság független tudósokból áll, az intézményi szakbizottság tagjai között szerepelt többek között a katolikus püspöki kar kommunikációs igazgatója és két jezsuita professzor is, a végső döntést hozó plénumot pedig az oktatási miniszter által kinevezett tagok alkotják. Dr. Mészáros Istvántól azt is megtudtuk, hogy a Szent Pál Akadémia akkreditálása az előírt 8-12 hónapos időtartamot meghaladva 17 hónapon át tartott. A bizottság megállapította, hogy az intézmény kiváló színvonalú képzést nyújt, a tanári kar összetétele pedig „feltűnően erős”. Mészáros István hozzátette: „Mielőtt Molnár Róbert fejjel rohanna a falnak, jobban tenné, ha - rosszindulatú és nevetséges feltételezései helyett - az akkreditálás körülményeiről a illetékesektől, a MAB-tól és saját kormánya oktatási miniszterétől érdeklődne.”
Róna-Tas András, a MAB elnöke elmondta, hogy a bizottság döntése megfellebbezhetetlen, ugyanakkor eljárási hibák feltárására van lehetőség, ezek azonban nem befolyásolják a végeredményt. A Szent Pál Akadémia akkreditálása során egyébként egyik „fél” sem tapasztalt eljárási hibát, mint ahogy a MAB a jelenleg folyamatban lévő nyolcvankilenc - más felsőoktatási intézménynél zajló - akkreditáció során sem kapott ilyen jellegű beadványt.